BM: İklim krizi için şimdi harekete geçilmezse çok geç olacak

Yazar:
Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler Çevre Programı‘nın (UNEP) yayımladığı ‘Doğa ile Barış‘ raporunun ardından bir basın açıklaması yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim krizi için şimdi harekete geçilmezse çok geç olacağı uyarısında bulunarak, hava ve su kirliliğinden kaynaklı hastalıklar sebebiyle her yıl yaklaşık 9 milyon kişinin öldüğünü de hatırlattı.

Guterres, küresel karbon emisyonlarının yaklaşık üçte ikisinin hane kaynaklı olduğunu ve dünyanın bu yüzyıl içinde üç santigrat derece sıcaklık artışına doğru sürüklendiğini ifade etti.

‘Geri dönüşü olmayan noktaya çok yakınız’

Antonio Guterres, çok uzun zamandan beri insanların doğaya karşı intihar niteliğinde bir savaş sürdürdüğüne dikkat çekti. Bu savaş sonunda meydana gelen iklim değişikliğinin, yok olan biyolojik çeşitliliğin ve çevre kirliliğinin canlı türlerini tehdit ettiğini kaydetti.

“Doğanın yardımı olmadan insanlığın gelişmek bir yana hayatta dahi kalamayacağını” belirten Guterres, “Geri dönüşü olmayan noktaya çok yakınız” dedi.

700 milyon kişi açlık çekiyor

UNEP’in yayımladığı Doğa ile Barış raporuna göre, dünyada bulunan yaklaşık 8 milyon bitki ve hayvan türünden 1 milyondan fazlası, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Hava kirliliğinden kaynaklı hastalıklar her yıl yaklaşık 6,5 milyon erken ölüme sebep oldu ve kirli su, çoğu çocuk olmak üzere 1,8 milyon kişiyi öldürdü.

Raporda, 1,3 milyar insanın da yoksul olduğu, 700 milyon kişinin de açlık çektiği vurgulandı.

Dünyada sulak alanların sadece yüzde 15’i bozulmadı

Raporda, dünyadaki sulak alanların sadece yüzde 15’inin bozulmadığı belirtilerek, balık nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ının maksimum seviyede avlandığına, okyanuslarda 400’den fazla oksijeni tükenmiş bölge olduğuna ve denizlerdeki plastik kirliliğinin 1980’den beri 10 kat arttığına vurgu yapıldı.

Ayrıca, dünyadaki orman örtüsünün yüzde 10’unun kaybolduğu kaydedildi ve her yıl 400 milyon ağır metal, zehirli atıklar ve diğer endüstriyel atıkların sulara karıştığı ifade edildi.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024