Yeni yapılan bir araştırma kapsamında, bir çok bitki hayatta kalabilmek için değişen dış koşullara hızla uyum göstermeye zorlandı.
İtalya‘nın Floransa Üniversitesi‘nde bitki genetikçisi olan Federico Martinelli, yaptıkları çalışmada bitkilerin uyumla ilgili ipuçlarını bir sonraki nesile aktarabileceğini gösterdiğini söyledi:
“Bir kişinin yaşam tarzının ve deneyiminin moleküler izlerini çocuklarına aktaran gametlerini [üreme hücrelerini] nasıl etkileyebileceğini [hakkında] düşünüyordum. Ardından aklımda bitkilerde de daha fazla epigenetik işaretin iletilmesi gerektiği fikri oluşmaya başladı. Bitkiler tek bir yerde sabit olan organizmalar ve yaşamları boyunca hayvanlardan çok daha fazla çevresel strese maruz kalıyorlar.”
Değişiyor ve uyum gösteriyorlar
Yıkıcı sellerden yükselen sıcaklıklara, iklim krizi tüm dünyada doğal yaşam alanlarını değiştiriyor. Çevredeki değişiklikler hayvanları değişmeye zorluyor, avlanma ve kış uykusu düzenlerini ve hareketli yaşam alanlarını değiştiriyor. Bitkiler ise kök salmış durumda ve hareket edemiyor, ancak onlar da değişiyor.
‣ İklim değişikliğine bağlı olarak bitkiler çiçeklerinin rengini değiştiriyor
‣ İklim krizi bitkilerin çiçek açma takvimini bir ay önce çekti
Buna örnek olarak çiçeklenme zamanını yönlendirdikleri kış aylarının birçok bölgede daha sıcak ve kısa hale geldiğini hatırlatan Martinelli, “Birçok bitki, çiçeklenme zamanını belirlemek üzere çevresel saatlerini ayarlamak için minimum bir soğuk dönemine ihtiyaç duyar” diyor ve ekliyor:
“Soğuk mevsimler kısaldıkça, bitkiler çiçeklenmeyi geciktirmek için daha az soğuğa ihtiyaç duyacak şekilde adapte oldular . Bu mekanizmalar, bitkilerin üreme şanslarının daha az olduğu dönemlerde çiçeklenmekten kaçınmasına olanak tanıdı.”