BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) dahilinde kurulan ve gelişmiş ekonomilerden gelişmekte olan ekonomilere iklim değişikliğiyle mücadele ve buna uyum için kaynak aktarmanın temel mekanizması olacak Yeşil İklim Fonu kurumsallaşmasında bir adım daha attı. Fon’un yönetim kurulu, yedi kurumu teklif verebilmeleri üzere akredite etti. World Resource Institute‘tan konuya dair yazan
kreditasyonların devam etmesi bekleniyor.Kurumların gerek yolsuzluktan uzak sıkı mâlî idareye yetkin, gerekse fonlandıracakları projelerin beklenmedik çevresel ve sosyal etkileri olmayacağını öngerebilecek deneyimde olduklarından emin olabilmek için bu akreditasyon Fon için çok önemli. İlk akredite edilen yedi kurum birbirlerinden farklı nitelikte ve boyutlardalar, ve Fon yönetiminin umudu kaynak dağıtımına başlanmasının ardından bu seçimin alıcı taraftaki gelişmekte olan ülkeleri düşük-karbon büyüme ve iklim değişikliğine dayanıklı bir yola yönlendirebilmekte daha başarılı olması.
Akredite edilen kurumlar şunlar:
2009’da Kopenhag‘da yapılan başarısız UNFCCC 15. Taraflar Konferansı’nda (COP 15)
fikir olarak ortaya atılan Yeşil İklim Fonu, resmen 2010’da Cancun‘da COP 16‘da kuruldu, yönetim detayları ise 2011’de Durban‘da COP 17‘de belirlendi. Hükümetlerce, 2020 yılından itibaren senede 100 milyar dolar kaynak aktarması üzerine anlaşılan Fon’un hacmi 10 milyar dolara ancak 2015 başında ulaşabildi. Fon’un genel merkezi hâl-i hazırda Güney Kore‘de ve genel sekreteri daha önce Afrika Kalkınma Bnkası ve Dünya Bankası‘nda çeşitli görevler almış Tunus asıllı Héla Cheikhrouhou. Aktivistler, Yeşil İklim Fonu’nu tepeden inme yaklaşımı ve büyük yatırımcılar dahil özel sektöre de açık malî aygıtlar kullanması sebebiyle eleştiriyor.
(Yeşil Gazete, World Resource Institute)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…