[Bir şarkının hikayesi] Shine On You Crazy Diamond/ Pink Floyd

Yazar:
V. Victor Mori

5 Haziran 1975 günü Abbey Road stüdyosunda bulunanlar, tarihi ve bir o kadar da duygusal bir olaya tanıklık edeceklerini tahmin edemezdi. O gün, Pink Floyd grubunun üyeleri dokuzuncu stüdyo albümlerinin tematik şarkısı Shine On You Crazy Diamond”ın vokal kayıtları için Abbey Road stüdyolarına gelmişti.

Roger Waters ve David Gilmour kayıt masasında çalışırken odaya sessizce giren ve bir kenarda oturup onları izleyen kişiyi fark etmemişti. Stüdyoya sonradan gelen Richard Wright, garip davranışlar sergileyen bu kişinin kim olduğunu öğrenmek istemişti ama sanki hiç kimse onu tanımıyordu. Aradan bir süre geçtikten sonra bu esrarengiz kişinin, kazınmış saçları ve kilolu haliyle geçmişteki karizmatik görüntüsünden oldukça farklı bir görüntü sergileyen eski grup arkadaşları, Syd Barrett olduğunu anladılar.

Yıllardır görmediği eski grup arkadaşlarını ziyaret etmek için tam da kendisine ithafen yazılan bir şarkının vokal kayıtlarının yapıldığı günü seçmesi, kaderin bir cilvesi olsa gerekti. Olaya tanıklık edenler, Roger Waters’ın çocukluk arkadaşını tanıyınca göz yaşlarını tutamadığına şahit olmuşlardı. Şarkı hakkında fikri sorulduğunda, “biraz eski” bulduğunu söyleyen Syd Barrett, bir süre sonra geldiği gibi sessizce stüdyoyu terk etmişti.

Abbey Road Stüdyoları’ndaki kayıt sırasında Roger Waters ve Syd Barret.

Paralel evrendeki kayıp ruha veda

1965 yılında, Roger Waters ve Nick Masson tarafından kurulan T-Set grubu kısa bir süre sonra dağılmıştı. Waters, eski okul arkadaşı Syd Barrett’ı yeni kuracakları gruba davet etti. Richard Wright’ın da katılımıyla kurdukları gruba, iki caz gitaristi Pink Anderson ve Floyd Council’in ilk isimlerinden oluşan “Pink Floyd “adını verdiler.

1967 yılında yayınladıkları ilk albümleri The Piper at The Gates of Dawndaki şarkıların tamamını Syd Barrett yazmış ve seslendirmişti. Grup, “psychedelic rock” tarzındaki bu albümlerini Abbey Road stüdyolarında kaydederken, aynı günlerde ve  aynı stüdyoda The Beatles ünlü albümleri “Sgt.Pepper’s Lonely Hearts Club Bandi kaydediyordu. Pink Floyd’un o dönemdeki menajeri Pete Jenner’in şu sözleri müzik tarihine kayıt düşmeye değer: “The Beatles’ın kayıtlar sırasında bizden bir şeyler kopyaladığına emindim, bizim de koridorlarda onların stüdyosundan gelen sesleri kopyaladığımız gibi…”

Albüm, İngiltere listelerinde altıncı sıraya kadar çıkmıştı. Elbette liste başını The Beatles’ın “Sgt.Pepper’s Lonely Hearts Club Band”i işgal ediyordu. Uluslararası bir üne kavuşmak için birkaç yıl daha beklemeleri gerekecekti.

Başlangıçta grubun tüm şarkılarını yazan ve doğal lideri konumundaki Syd Barrett, uyuşturucu kullanmaya başlamıştı. Ünlü gitarist, aşırı doz LSD kullanımı sonrasında, gerçeklikten uzak bir paralel evrende yaşıyor gibiydi ve çoğunlukla nerede olduğunun farkında değildi. Bazen tüm konser boyunca tek bir nota çalıyor ya da gitarının akorunu bozuyordu. Grup onun eksikliğini tamamlamak için yeni bir gitarist ile anlaştı. David Gilmour’un hem gitarist hem de besteci olarak gruba katılımı Pink Floyd’u yeni bir seviyeye taşıyacaktı. Syd Barrett ile vedalaşmak ise artık onlar için kaçınılmaz olmuştu.

1969 ve 1973 yılları arasında tamamen deneysel albümler çıkaran grup,1972-1973 yılları arasında Abbey Road stüdyolarında, ses mühendisi Alan Parsons’ın katkısı ile 8.stüdyo albümleri, The Dark Side of The Moonu kaydetmiş ve kimi yorumculara göre de müzik dünyasını sonsuza kadar değiştirmişti. Tüm zamanların en çok satan üçüncü albümü olan “The Dark Side of The Moon”, gruba büyük bir şöhret sağlamıştı.

Parılda çılgın elmas

Böylesi başarılı bir albümden sonra tekrar stüdyoya girmek konusunda oldukça isteksiz olan grup üyeleri, 1975 yılının ocak ayında, dokuzuncu albümleri için stüdyoya girdiler. David Gilmour’un kendi ifadesiyle “La minör akorunda gezinirken kazayla bulduğu” 4 notalı bir motif, albümün tematik şarkısı için Roger Waters’a ilham kaynağı olmuştu.

Waters, Gilmour’un yazdığı 4 notalı gitar motifinin “Syd’ın kaybolmasıyla ilgili bir tür “tanımlanamaz ve kaçınılmaz” melankoliyi özetlediğini söylemişti. Sanatçı, şarkı sözlerinde Syd’in yeteneğine olan hayranlığını ifade ederken bir yandan da onun bu dünyadan soyutlanışını anlatıyor ve yol arkadaşını kaybetmiş olmanın üzüntüsünü dile getiriyordu.

 

“Hatırla genç olduğun günleri, hani güneş gibi parladığın
Parılda Çılgın Elmas”

Artık gözlerinde gökyüzündeki kara delikler gibi bir boşluk var.
Parılda Çılgın Elmas”

David Gilmour, şarkıyı 20 dakikalık bir single olarak yayınlamak istese de, Waters şarkıyı iki bölüm halinde, albümün açılış ve kapanış parçaları olarak yayınlama konusunda grup arkadaşlarını ikna etmişti. “Yokluk” temasını işleyen albümde Syd Barrett’dan esinlenerek yazılan tek şarkı “Shine On You Crazy Diamond” değildi.

David Gilmour ve Roger Waters’ın beraber tamamladıkları ender şarkılardan biri olan “Wish You Were Here”, “Hayattan kopuş duygusu” ile ilgiliydi ve ilham kaynağı da şizofreni ile mücadele eden Syd Barrett idi.

“Shine on You Crazy Diamond”, ışıltısı ve yeteneği ile kuruluş yıllarında Pink Floyd’un sesi olan ve küresel başarıya giden yolda, müziği ile onlara rehberlik eden olağanüstü bir yeteneğe, benzersiz bir övgü olmuştu. Bugün 78 yaşında olan David Gilmour en sevdiği Pink Floyd şarkıları arasında “Shine”ı birinci sıraya koyuyor.

20 Milyon kopya satan “Wish you Were Here” albümü, Rolling Stone dergisi tarafından tüm zamanların en iyi 500 albümü arasında gösteriliyor.

Shine, You ve Diamond kelimelerinin baş harflerinin, talihsiz gitaristin ismini oluşturduğunu da bir not olarak belirtelim.

Kaynakça

  • Benitez Tina E., The Story Behind Pink Floyd’s Bookending Opus to Syd Barrett: “Shine On You Crazy Diamond”, 13.05.2023
  • Cohen H., Pink Floyd’s ‘Shine On You Crazy Diamond’ Fetes Ex-Band Member, 25.03.2023
  • Tomkins J., Story Behind The Song -Shine on You Crazy Diamond, You Tube
  • Wikipedia, Pink Floyd, The Piper at The Gates of Dawn, Shine on You Crazy Diamond,

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024