Ağaç katili oy pusulası
Bu Pazar sandıklara gittiğinizde duvar kağıdından bozma oy pusulasını görüp şaşırmayanınız var mı? Günün sonunda bağımsızlar bir yana o pusuladan dört bilemediniz beş partinin makul seviyede iddiasının olduğunu cümle alem biliyordu. Nitekim sonuçlar da bunu doğrular nitelikte. Bu mikro partilerin seçimlere hangi saikle katıldığını oldum olasıya merak etmiş ve çok da yanıt bulamamışımdır. Temsiliyet üzerinden baktığınızda her siyasi görüşün partileşerek hayatta yer alması ve mücadele vermesi elbette önemli. Ancak onbinde birlerle ifade eden bir özgül ağırlığınız varsa başka siyasi yapılar içine entegre olmayı ben daha anlamlı görenlerdenim. Ancak parti konsolidasyonun artıları ve eksilerini siyaset bilimi ve sosyoloji uzmanlarına bırakıp çevresel bir boyuta dikkat çekmek istiyorum…
7 Haziran 2015’deki oy pusulaları 60 cm‘den genişti. Her bir pusulanın kapladığı alan yaklaşık 0.16 m2 idi. Yani 6 tanesinden çok güzel bir masa örtüsü elde edebilirsiniz. Resmi Gazete verilerine dayanarak her 60 gr/m2 yoğunluğunda kağıt kullanıldığını anlıyoruz. Buna göre her 1000 oy pusulasının 9,75 kg ağırlığında kağıttan imal edildiğini belirleyebiliyoruz.
55 milyona yakın seçmen için sayının iki katı pusula basıldığına dair yazılar buldum internette ama ben ihtiyatlı olmak istiyorum. %50 pay koyduğunuzda 21 partili oy pusulasının Türkiye’deki kağıt tüketimine ek yükü kabaca 800 ton oldu. Bu kadar kağıdı üretmek için ihtiyaç duyduğumuz ağaç adedi: 13 bin 700.
Şimdi sıkı durun! Yaklaşık 14 bin ağaç ile ürettiğimiz bir kağıt tüketimi için 2015 Genel Seçimleri’nde 62 futbol sahası büyüklüğünde orman alanı rezervini sıfırladık.
Bir de alternatif tarih çalışması yapalım…
Tüm küçük partiler ve bağımsızlar 5 siyasal partide seçimlere girdiler ya da ittifak yaptılar. Ormanların bu işten kazancı ne olurdu? Küçülen pusula ile tasarruf edeceğimiz kağıt kütlesi yaklaşık 660 ton, ağaç miktarı ise 11 bin civarında olacaktır. Yani, 50 futbol sahası büyüklüğünde orman alanı kurtarılmış oluyor.
Sözün bittiği yerde çevre açısından üç mesaj:
Belki bir gün cep telefonlarımızdan katılabileceğimiz oturumlarla uzaktan oy verebilir, temsili olmayan doğrudan demokrasi deneyimi de yaşayabiliriz, kim bilir?
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…