Bilecik Gölpazarı’nda OSB yapılmak istenmesine halk tepkili: Tarım alanına niye OSB yapılıyor?

Yazar:
Merve Özçelik

Bilecik Gölpazarı’nda kurulmak istenen Organize Sanayi Bölgesi‘ne (OSB) halk tepkili.

Bölgede tarım arazisi olan ve burada üretim yapan Muhsin Başaldı, OSB’nin kurulmasının planlandığı alanda köylülerin hem geçimlerini sağladığını hem de yiyeceklerini karşıladığı ifade etti ve “Tarım arazisinde OSB olmasın” dedi.

‘Kimsenin de bu işten pek haberi yoktu’

Gölpazarı’nda OSB kurulması planından koronavirüs pandemisinin başladığı zamanlarda haberleri olduğunu anlatan Muhsin Başaldı, köylülerin buna itiraz etmelerine rağmen koruma kurulu kararıyla kararın kesinleştiğini şöyle anlattı:

Pandemi zamanında yer tespiti yaparken, bizim kasabada Beşevler Köyü’nün bulunduğu ovada karar kılınıyor. Muhtar, köylülerden imza topluyor, dilekçe veriyor. Birkaç kişi CİMER’e yazıyor, Valiyle gidip konuşuyor. O dönemde köyde karantinaya alınıyor. O anda koruma kurulu kararıyla kararı kesinleştiriyorlar. Zaten kimsenin de bu işten pek haberi yoktu.”

‘Tarım alanına niye OSB yapılıyor?’

Başaldı, Gölpazarı’nın yüz ölçümünün çok büyük olduğunu, tarım alanı haricinde de OSB’nin kurulacağı yerler olduğunu kaydedip şunları söyledi:

Bu tarım arazisinin olduğu yer köyün genellikle tarlalarının olduğu bir yer. Buranın çok yakınına geliyor planlanan olay. Bu planlanan olayı da net olarak bilmiyoruz. Çünkü belge verilmiyor ama burası deniliyor. Gölpazarı yüz ölçümü büyük bir yer. Tarım alanının haricinde çok yerler var. Tarım alanına niye OSB yapılıyor? Tarım alanlarına OSB yapılmaması zaten temel prensip olmalı.”

Köylülerden eylem

Geçtiğimiz günlerde tarım alanlarını korumak için köylüler bir eylem düzenledi. Geçimlerini tarım ve hayvancılıktan karşıladıklarını ifade eden köylüler, tarım alanlarında OSB istemediklerini yineledi.

Köylüler ayrıca, OSB’nin yapılmak istendiği alanın 2016’da tarımsal sit alanı ilan edildiğini, geçen aylarda ise arazinin bu nitelikten çıkarılarak OSB ilan edildiğini dile getirdi.

Tarım alanlarından başka yerde üretim yapamayacaklarını ifade eden köylüler, “Planlandığı gibi sanayi yapılırsa ülkemizin verimli topraklarına kibrit çakıp yakmakla eş değer olur” ifadelerini kullandı.

Paylaş
Yazar:
Merve Özçelik

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024