Kategoriler: İklim KriziManşet

Beryl Kasırgası Karayipler’i vurdu, liderler zengin ülkelerden iklim desteği bekliyor

Beryl Kasırgası’nın şiddeti, ‘aşırı tehlikeli’ olan Kategori 5 seviyesine yükselirken Karayipler’de küçük bir ada ülkesi olan St. Vincent ve Grenadines (SVG) başbakanı Ralph Gonsalves, Batı Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) küresel iklim kriziyle mücadele etme konusundaki siyasi iradesizlikleri için kınadı.

SVG, Barbados, Grenada ve St. Lucia gibi Doğu Karayip ülkelerinde Beryl Kasırgası’nın alarmları pazar sabahı başladı. Çoğu bölgede sokağa çıkma yasağı ve hareket kısıtlamaları gibi olağanüstü hal önlemleri alındı.

Hasar daha da artabilir

Sağanak yağmur ve şiddetli rüzgarlar adadaki elektrik hatlarını devre dışı bıraktı, araçlar parçalandı ve binlerce kişi barınaklara sığındı.

Grenade başbakanı Dickon Mitchell, şu ana kadar bir kişinin hayatını kaybettiğini ancak yetkililerin henüz hasarı net olarak değerlendiremediğini açıkladı.

Bölgedeki uçuşlar durduruldu ve bu hafta düzenlenmesi planlanan St. Vincent Karnavalı, ulusal kutlamalar ve Grenada’da yapılması planlanan 20 ulusun katıldığı Karayip Topluluğu liderler zirvesi ertelendi.

SVG başbakanı Gonsalves, evinden bir konuşma yaparak “Elektriğimiz yok ve sizinle konuştuğum esnada başbakanlık konutuna yağmur yağıyor, rüzgarlar uğultu yapıyor. Durum giderek kötüleşecek ve önümüzdeki saatler daha korkunç olacak” dedi.

Kasırga, başkent Kingstown’daki 204 yıllık St. George Anglikan katedralininki de dahil olmak üzere birçok yapının çatısını uçurdu. Yapılan açıklamaya göre Union Adası’ndaki evlerin yüzde 90’ı çatısını kaybetti veya ciddi hasar aldı.

Daha önce yalnızca 6 kere yaşandı

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, Beryl Kasırgası’nın hayatı tehdit ettiğini söyledi ve daha kötüsünün geleceği konusunda uyardı. 2024 yılının kasırga sezonunun ortalamaların üzerinde olacağına dair uyaran Okyanus ve Atmosfer İdaresi, bu yıl 17 ila 25 arasında fırtınanın adlandırılacağını söylüyor. Ortalama bir dönemde ise 14 fırtına çıkıyor.

AP News kaynaklarının aktardığına göre kasırga uzmanı ve fırtına uzmanı Michael Lowry, artan su sıcaklıkları yüzünden eylül ayında fırtına sezonunun zirveye ulaşabileceğini söylüyor.

Yalnızca 42 saat içinde tropik bir hareketlilikten büyük bir kasırgaya dönüşen Beryl gibi bir olay Atlantik tarihinde daha önce yalnızca altı kere yaşandı.

Bilim insanları, insan kaynaklı iklim değişikliğinin okyanusların ısınmasına yol açarak Beryl gibi şiddetli ve yıkıcı tropik fırtınaların oluşumunu arttırdığını vurguluyor.

NOAA uyardı: Bu kasırga sezonu on yılların en kötüsü olabilir
[İklim Krizi] Atlantik’te 2024 kasırga sezonu ‘aşırı’ hareketli geçecek
İklim krizi, kasırgaların şiddetini artırıyor: Mega kasırgalara ‘Kategori 6’ gerekli

‘İklim konusunda eyleme geçilmiyor’

Gonsalves, sera gazı emisyonlarına en çok katkı sağlayan ülkelerin sürekli konuştuğunu ancak konu küçük ada devletlerine ve diğer savunmasız ülkelere finansman sağlamaya geldiğinde eyleme geçilmediğini söyledi. Başbakan Birleşmiş Milletler (BM) Taraflar Konferansı‘nın (COP) da sadece laftan ibaret olduğunu belirterek Batı’yı taahhütlerini yerine getirmeye çağırdı. 

Kasırga sezonunun henüz başında olduklarını söyleyen Gonsalves, bu kasırgaların zengin ülkeleri Paris Anlaşması gibi taahhütleri yerine getirmeye teşvik edeceğini umuyor.

Gonsalves, İngiltere’deki seçim kampanyalarının iklim eylemi konusundaki zayıflıklarını da şu sözlerle eleştirdi:

“İklim değişikliği kampanyalarda önemli bir yol oynamıyor. İşçi Partisi’nden bir veya iki kişinin bu konudan bahsettiğini veya Yeşiller’in bazı endişeleri olduğunu duysanız da partilerin verdiği mesajların özünde bu konular yer almıyor. Aynı şey Batı Avrupa ve ABD’deki seçimlerde ülkeler sağa doğru kayarken de yaşanıyor. Gelişmekte olan küçük ada devletleri ve savunmasız ülkeler için korkunç bir zaman.”

Bonn İklim Değişikliği Konferansı başlıyor: Gündem iklim finansmanı ve uyum
Bonn İklim Değişikliği Konferansı iklim finansmanı için yeni bir hayal kırıklığı oldu
COP29, Azerbaycan’da iklim finansmanı için yol ayrımında
Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete