Fotoğraf: Ajans Bakırçay
Geçen yıl İzmir‘in Bergama ilçesinde yer alan İsmailli, Atçılar ve Seklik Mahalleleri mevkiinde hazırlanan Güneş Enerji Santrali (GES) projesi için tarlaları ve meraları ellerinden alınan köylüler, tüm itirazlarına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘nın projeye verdiği onaya tepki gösterdi.
Bakanlığın kararına itiraz dilekçesi veren köylüye Bergama Çevre Platformu’nun yanı sıra Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, meclis üyeleri ve kadın kolları ile birlikte destek verdi.
Ajans Bakırçay‘ın aktardığına göre, Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, Bergama Adliyesi önünde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“10 bini aşkın aşılı menengiç ile 400 yıllık tarihi palamut ağaçlarının kesilmesi söz konusu. Bunların halka rağmen zorla halkın elinden alınmasını kabul etmiyoruz. Bir yıl önce çevre bakanlığı bu süreci başlattığında itirazlarımızı yapmıştık. Bir yıl sonra bakıyoruz ki değişen hiçbir şey olmamış. Çevre Bakanlığı, Bergama’nın en yoksul köylerdeki halkın, merada besledikleri üç beş hayvana, tarım yaptıkları alanlara ve birkaç yıldır ürün vermeye başlayan menengiç ağaçlarına göz dikmiştir.”
Engel, “Halkın olanın halka verilmesi gerekir, sermayeye değil. Bütünşehir yasası ile halkın elinden bir bir alınan bu yerlerin Bergama’da da sermayenin eline aktarılmanın yolları aranıyor. 34 yıllığına yöre köylülerinin elinden alınacak. Ve 34 yıl boyunca yöre köylüsü kaderine terkedilecek. Çevre bakanlığını bir kez daha uyarıyoruz. Dosyada artık son günlere gelindi. Bu yanlışı düzeltmek için bölge milletvekillerini hangi partiden olursa olsun göreve çağırıyoruz. Bölgedeki belediye başkanlarını göreve çağırıyoruz” dedi.
Atçılar mahalle Muhtarı Rasim Akdeniz ise, “Biz köylüler olarak GES’lere, RES’lere [Rüzgar Enerji Santali] itirazımız yok. Bunlar bir yerlerde yapılacak. Ama bizim burada tek geçim kaynağımız olan meralarımızın, menengiç ağaçlarının, Antep fıstıklarının elimizden alınmasına itiraz ediyoruz. 2004 yılında köylünün elinden tapulu alanları alındı. Tamamı ormana kaldı. Sadece köy civarında tapulu yerlerimiz vardı, onlarda GES için elimizden alınmak isteniyor. Yörede salma hayvancılık yapılıyor. Bizim köyde hayvancılık biter. Antep fıstıkçılığı biter. Biz buna itiraz ediyoruz. Bu köylüyü hiçe saymasınlar, bu yapılan yanlıştan biran önce geri dönsünler” dedi.
Maruflar Mahallesi Muhtarı Hüseyin Palaz da “Bu projeden memnun değiliz. Her şeyimizi alıyorlar. 30 palamut ağacını kesecek oldular. Orman dairesi kesimi onaylamış. Böyle bir şey yok. Bana getirdiler, itiraz ettim, imzalamadım. Belediye başkanı yardımcısı imzalamış, belediye başkanı imzalamış. Çok sıkıntımız var. Bütün köylü bu projeyi istemiyor” diye ekledi.
Dilekçeleri ile Bergama Kaymakamlığı’nda gelen köylülerin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletilmek üzere verdikleri itiraz dilekçesinde şu satırlar yer aldı:
İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçim sıkıntısı çeken köylü için 2016 yılında Bergama’daki kıraç topraklarda yetişen ve hiçbir ekonomik değeri bulunmayan binlerce menengiç ağacını aşılama yöntemiyle Antep fıstığı ağacına dönüştürme projesini başlatmıştı. Aşıların tutmasıyla birkaç yılın ardından menegiçler, yılda 25 – 50 kilogram arasında meyve veren Antep fıstığı ağacına dönüşmüştü.
Aliağa’da bir firma ise geçen yıl, Bergama’nın İsmailli, Atçılar ve Seklik Mahalleleri mevkiinde Güneş Enerji Santrali (GES) için proje hazırlamıştı. Tarlaları ve meraları ellerinden alınarak 10 bin fıstık aşılı menengiç ile 400 yıllık tarihi palamut ağaçları kesilmek istenen köylüler ise durumu öğrenince soluğu Bergama Adliyesi’nde alarak itiraz dilekçesi vermişti.
Bir yıl sonra, köylünün tüm itirazlarına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İnceleme Değerlendirme Kurulu’ndan projeye olumlu görüş vermişti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…