Doğa Mücadelesi

Bayramiç, altıncıları kovdu

0

Çanakkale Bayramiç Muratlar Köyü’nde Truva Altın Madencilik A.Ş tarafından yapılması planlanan ÇED toplantısı Muratlar, Söğütalan, Halilağa, Evciler, Etili köylülerinin birleşerek “toplantı yapılmasını istemiyoruz” demeleri sonucu yapılamadı.

Şimdiye kadar Çan ve Bayramiç köylerinden Söğütalan ve Kuşçayırı, Lapseki Şahinli köy halkı ÇED toplantılarını yaptırmadı, kahveler kapatıldı, elektrikler kesildi ve madenciler protesto edildi. Aynı şekilde “Muratlar, Söğütalan, Halilağa, Evciler, Etili köylüleri birleşerek Altıncı Filo’yu istemiyoruz” dediler. Köye gelen Bakanlık yetkilileri ve madenci şirket “Altıncı Filo Kazdağından Defol, Siyanürcü Şirket Kazdağını Terket” sloganlarıyla karşılandı.

Köy halkının kararlı bir şekilde “toplantı yapılmasını istemiyoruz” demeleri sonucunda, bakanlık yetkilileri tarafından tutulan tutanağa “Köy halkı maden arama çalışmaları sonucunda havamıza, suyumuza, toprağımıza, ağaçlarımıza zarar vereceğini gerekçe göstererek toplantıya katılmamıştır” yazıldı. Tutulan tutanak köy halkına okunması sonucu maden şirketi yetkilileri sloganlar eşliğinde köyü terk etmek zorunda kaldı.
Maden şirketi çalışanlarına köylüler tarafından, “bu topraklar sizin değil mi, bu topraklara ihanet ediyorsunuz” diyerek tepki göstermesi dikkat çekti.

Çanakkale Çevre Platformu geçtiğimiz hafta Bayramiç Evciler, Muratlı Köylerinde toplantılar, paneller organize ederek köy halkını bilgilendirme toplantıları yapmıştı. Bugün de Muratlı’ya gelerek Muratlı halkıyla dayanışma sergiledi. ÇEP sözcüsü Hicri Nalbant toplanan kalabalığa, “İşimiz burada bitmedi. Bölgede son sondaj makinesi durana kadar, tek bir maden şirketi kalmayana kadar mücadele edeceğiz” diyerek mücadeleye devam edileceğini söyledi.

(sol)

You may also like

Comments

Comments are closed.