Kategoriler: ManşetTarım-Gıda

Bayer’e milyarlık tazminat cezası

Yazar:
Haber Merkezi

Kaliforniya’da Monsanto Roundup tarım ilacı yüzünden kanser olduğunu iddia eden emekli çift davayı kazandı. Bayer 2 milyar dolar tazminat ödeyecek. Bu, aynı konuda açılan ve firmanın kaybettiği üçüncü dava. 11 bini sırada.

Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer, Amerika Birleşik Devletlerin’de Monsanto Roundup tarım ilacı yüzünden kansere yakalandığını iddia eden emekli bir çiftin açtığı davayı kaybederek 2 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

Söz konusu ilaç Türkiye’de de satılıyor.

Mahkeme: Kanser riski uyarısı yapmadılar

Euronews’in haberine göre, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde Oakland Federal Mahkemesi jürisi Alva ve Alberta Pilliod’ın, Bayer’in geçen yıl satın aldığı Monsanto’ya karşı açtığı davayı karara bağladı. Jüri, yıllardır bu ilacı kullanan emekli çiftin “lenf kanserine yakalanmasından” ve ilaçların kanser riski konusunda uyarıda bulunmaması nedeniyle şirketi sorumlu tuttu.

Mahkeme “Roundup isimli glifosat içeren zirai ilacın, kanser oluşumunu tetikleyen önemli bir unsur olması” nedeniyle Bayer şirketinin Alva ve Alberta Pilliod’a 55 milyon dolar tazminat, 2 milyar dolar da para cezası ödemesini kararlaştırdı.

Şirket,  ABD Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) nisan ayında glifosatın ‘kanserojen etkisinin olmadığını’ teyit ettiğini ileri sürerek karara itiraz edeceğini duyurdu.

Daha önce iki kez mahkum edilmişti

Dava ABD’de Roundup ilacına karşı daha önce açılan yaklaşık 11 bin dava arasında karara bağlanan üçüncüsü oldu. Geçtiğimiz mart ayında, San Francisco Federal Mahkemesi jürisi ABD’de yine lenf kanserine yakalanan Edwin Hardeman’ın açtığı davada Bayer’i 80 milyon dolar para cezası ve tazminat ödemeye mahkum etmişti. Geçen yıl da yine Kaliforniya eyaletinde bir mahkeme, kansere yakalanması sonucu şirkete dava açan 46 yaşındaki Dewayne Johnson’a 289 milyon dolar tazminat ödenmesine karar vermiş; Bayer’in itirazı üzerine temyiz aşamasında tazminat miktarı 78 milyon dolara indirilmişti.

WHO ve aktivistler: Glifosat yasaklanmalı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) uzmanlaşmış kanser kuruluşu olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu, glifosatın insanlarda muhtemelen kansere yol açabileceği görüşünde. Ancak Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA), dikkatli kullanıldığında glifosatın güvenli olduğunu savunuyor. Dünyada birçok çevre örgütü de ilacın acilen yasaklanmasını talep ediyor.

Bayer, geçen yıl ABD’li tarım şirketi Monsanto’yu 63 milyar dolara satın almasıyla gündeme gelmişti. Bayer’in hisseleri bu ay yüzde 14’den fazla değer kaybetti.

Şirket, geçen yılın sonunda yeniden yapılanma çerçevesinde yaklaşık 12 bin kişiyi işten çıkartacağını ve hayvan sağlığı bölümünü satacağını duyurmuştu.

Glifosat ve antibiyotikler arasındaki etkileşim için tıklayın

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024