Bartın Üniversitesi kentteki taşkın ve su kıtlığı risklerine karşı harekete geçiyor

Yazar:
Yeşil Gazete

Haber: Mehmet CEYLAN

*

BARTIN- Bartın Üniversitesi‘nin (BARÜ) hazırladığı proje sayesinde hemen her yıl Bartın Irmağı‘nın taşması sonucu meydana gelen sel ve taşkın olayları ile kentin su kıtlığı riskinin en aza indirilmesi hedefleniyor.

Avrupa Birliği (AB) IPA II Çerçeve Anlaşması kapsamında hayata geçirilecek “İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve Su Kıtlığı Risklerinin Azaltılması (BİRUS) proje için ilk adımlar atıldı.

Proje ile iklim değişikliğine bağlı olarak taşkın ve su kıtlığı problemlerini aynı anda yaşayan ve son iki yılda üst üste afet bölgesi ilan edilen kentte, küresel olarak etkisini giderek daha fazla hissettiğimiz iklim değişikliği etkilerinin en aza indirilmesi yönünde çalışmalar yürütecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uhdesinde yürütülen projenin ortakları arasında Bartın Valiliği İl Özel İdaresi ve Bartın Belediyesi de yer alıyor.

Bartın’ın iklim değişikliğine uyumu ve dayanıklılığı artırılacak’

Proje hakkında bilgiler veren BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, kent  özelinde bölgenin ve ülkenin iklim değişikliği ile mücadele stratejilerine yeni bir soluk getirecek çalışmalar yapılacağını kaydetti.

İklim değişikliğinin bir sonucu olarak Bartın’da yaşanan taşkın ve su kıtlığı risklerinin en aza indirilmesi için gayret göstereceklerini ifade eden Uzun, şunları söyledi:

“Küresel iklim, büyük ölçüde insani faaliyetlerden kaynaklanan sebeplerle giderek bozuluyor. Türkiye de bundan etkilenerek, yakın gelecekte daha sıcak, daha kurak ve yağışlar açısından daha belirsiz bir iklim yapısına sahip olacak. Biz de bu durumu göz önünde bulundurup üniversite olarak olası etkileri azaltacak çalışmalar yürütüyoruz. Bartın Valiliği İl Özel İdaresi ile Bartın Belediyesinin proje ortağı olarak yer aldığı disiplinlerarası bir konsorsiyumla oluşabilecek doğal afet risklerini en aza indirmeyi hedefliyoruz.”

Taşkın için ‘erken uyarı sistemi’, suyun verimli kullanılması…

BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Ercan Gemici de iklim değişikliğinin sonuçlarının özellikle Batı Karadeniz özelinde taşkınlar ve su kıtlığı olarak kendini gösterdiğine dikkat çekerek şu bilgileri verdi:

“Son yıllarda Bartın merkezinde yaz döneminde taşkınlar yaşanırken köylerimizde ise su kıtlığı yaşanıyor. Geliştirdiğimiz projeyle ‘Taşkın Erken Uyarı Sistemi’ kurarak erkenden önlem alma fırsatı sunacağız. Bununla beraber akıllı sistemleri de projemize adapte etmiş olacağız. Gelen veriler anlık olarak ana bilgisayarda işlenebilecek. Böylece taşkının zararlarını önlerken, suyu geçici olarak depolayabilecek ve gerektiğinde rekreasyon alanlarına çevirebileceğimiz çeşitli uygulamaları hayata geçireceğiz. Okullarımız, köylerimiz ve şehir merkezinde düzenleyeceğimiz bilgilendirme toplantılarıyla halkımızı da iklim değişikliğinin etkilerine karşı farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz”

Yeşil Çatı uygulaması için iki pilot alan belirlendi

Proje kapsamında Bartın’da iki pilot binada yeşil çatı uygulaması hayata geçirilecek.

BARÜ Kutlubey Yerleşkesi’ndeki Kütüphane ile Yalı mevkiinde bulunan  Bartın Belediyesi Gazhane Parkı’ndaki yapıda bitkilendirilmiş yeşil çatılar oluşturulacak. Bu uygulamayla yağmur suyu hasadının yanı sıra çevresel ve görsel zenginliğin artırılması, atık şebeke suyu yükünün hafifletilmesi, yağmur suyuna karışan ağır metallerin arındırılmasıyla sera gazlarının salımının azaltılması ve kentsel boyutta ses izolasyonunun sağlanması gibi doğrudan ya da dolaylı birçok kazanım sağlanacak.

İlkokulun su kıtlığı problemi çözülecek

Saha çalışmalarının başladığı projenin üçüncü aktivitesinde Bartın Merkeze bağlı Budakdüzü İlkokulu’nun yaşadığı su problemi giderilecek. Pilot uygulama alanı olarak seçilen okuldaki su kıtlığı problemi yağmur suyu hasadı ile giderilecek. Uygulama tamamlandığında yağmur suyunun biriktirilmesi, depolanması ve aktarımı ile birlikte su sorununun en az az seviyeye indirilmesi hedefleniyor.

Projeyle yağmur suyu hasadı, yeşil çatı çözümlerinin dışında; BARÜ’nün “Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları” ihtisaslaşma alanını da kapsayan haritalama, mobil gözlem platformu ve erken uyarı sistemi gibi uygulamalarla ilgili çalışmalar da devam ediyor.

2024 Ocak ayında başlayan projeyle ilgili uygulamalar toplamda 18 ay sürecek.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024