İfade Özgürlüğü

Barış Terkoğlu gözaltında: Gerekçe ‘MİT şehidi’

Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, savcı Hasan Yılmaz’ın sözlü talimatıyla bu sabah evinden gözaltına alındı. İktidara yakın Sabah gazetesi gözaltı kararının dün yayınlanan ‘Sessiz, sedasız ve törensiz defnedilen Libya şehidi MİT mensubunun cenaze görüntülerine Odatv ulaştı’ haberine dayandığını yazdı.

Terkoğlu’nun avukatı Serkan Günel, suçlamanın MİT Kanunu’na dayandırıldığını ancak müvekkiline yöneltilen suçlamanın ne olduğunu bilmediğini söyledi. Halen Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan Terkoğlu, Libya’daki askeri operasyonda yaşamını yitiren askerlerle ilgili hedef alınan üçüncü gazeteci.

İYİ Parti’li Özdağ açıklamıştı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 22 Şubat’ta İzmir’de yaptığı konuşmada “Libya’da birkaç tane şehidimiz var” demiş; bunun üzerine Yeniçağ gazetesi yazarları Murat Ağırel ve Batuhan Çolak da konuyla ilgili ellerindeki bilgileri kamuoyuyla paylaşmıştı. Bunun üzerine gazetecilerin Twitter ve e-posta hesapları şüpheli şekilde ele geçirilmiş, hayatını kaybeden askerlerle ilgili paylaşımlar silinmişti.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ da 25 Şubat’ta TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Libya’da yaşamını yitiren iki görevlinin ismini ve MİT’e bağlı olduklarını açıklamıştı.

Odatv ise dün yayımlanan haberde Libya’da yaşamını yitiren askerlerden birinin cenazesinin sessiz sedasız kaldırıldığını duyurmuştu. Haberde, açıklanmasına karşın askerin soyismi kodlanarak yazılmıştı.

Terkoğlu, 14 Şubat 2011’de Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmış ve 19 ay tutuklu kalmıştı.

Suçlamayı Sabah açıkladı

İktidara yakın Sabah gazetesi, Terkoğlu’nun gözaltına alınmasına ilişkin haberde suçlamayı MİT Kanunu’na dayandırdı. Gazeteye göre Odatv’de yayınlanan haberle, kanunun 27. maddesinde düzenlenen hükmü ihlal edildi.

Hüküm şöyle: “MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini, makam, görev ve faaliyetlerini herhangi bir yolla ifşa edenler ile MİT mensuplarının kimliklerini sahte olarak düzenleyen veya değiştiren ya da bu sahte belgeleri kullananlara üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir.”

CHP İstanbul Milletvekili, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu CHP Sözcüsü Yüksel Mansur Kılınç, Barış Terkoğlu’nun gözaltına alınmasına tepki gösterek, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanını’nın, şehitlerimizden “birkaç tane” diye bahsettiği, İletişim Başkanlığı’nın toplumu doğru bilgilendirmek yerine sosyal medyayı yasakladığı ülkemizde elbette gazetecilerimiz şehitlerimizin kimliklerini öğrenip haberleştireceklerdir. İktidar, uyguladığı dış politikanın ülkemizi karşı karşıya bıraktığı büyük güvenlik sorunlarında sorumluluğu başka yerlerde aramamalı, gazetecileri hedef göstermekten vazgeçmelidir. Terkoğlu derhal serbest bırakılmalıdır.”