Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın müsilaja karşı oluşturduğu eylem planı kapsamında yapılan denetimlerde Bandırma‘da faaliyetlerini durdurduğunu açıkladığı Bandırma Gübre Fabrikaları‘na (BAGFAŞ) “428 bin ton ihracatı yapması için” 50 gün süre verdiği ortaya çıktı.
BAGFAŞ’ın denize atık su boşaltırken çekildiği belirtilen bir görüntü dolaşıma girmiş ve çok fazla tepki toplamıştı. Bunun üzerine bakanlık bir açıklama yaparak “Çevre Kanunu’nda belirtilen yükümlülükleri yerine getirmediği tespit edilen tesisin gerekli çevresel tedbirleri alıncaya kadar faaliyetlerinin durdurulmasına karar verilmiştir” demişti.
BAGFAŞ, Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP) aracılığıyla açıklama yaptı. DHA’nın aktardığı açıklamada, işletmenin 50 günlük verilen süre sonunda faaliyetini durduracağı belirtilerek, şirket yönetiminin, karara karşı yasal haklarını kullanacakları ifade edildi.
Firmanın, 19 bin 385 ton sıvı amonyağı bitirmesi ve 428 bin ton ihracatı yapması için faaliyetlerinin 50 gün sonra durdurulacağı bildirildi. Tesis, açıklamayla birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından kendilerine tebliğ edilen yazılı tutanağı da paylaştı.
BAGFAŞ’tan KAP’a yapılan açıklamada ise, “15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği’nin ‘Haber veya söylentilerin doğrulaması’ başlıklı 9. maddesi kapsamında yapılan açıklamadır. Şirketimiz Balıkesir ili Erdek ilçesi Bandırma- Erdek Karayolu 10’uncu kilometrede faaliyette bulunan sülfürik asit, fosforik asit, nitrik asit ve as, CAN/AN, Dap/Npk tesislerinde, Ek1’de verilen teslim tesellüm tutanağı çerçevesinde T.C. Balıkesir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün (Ek 2(a) ve Ek 2(b)) uyarınca işletmenin tüm faaliyetlerinin verilen 50 günlük sürenin sonunda durdurulacağı hususu 12.06.2021 Cumartesi günü saat 17.45’de tebliğ edilmiştir” denildi.
Açıklamada “Yönetim kurulumuzun 14.06.2021 tarihli toplantısında fabrikalarımızda gerekli lojistik ve teknik tüm tedbirlerin alınmasına ve hukuka aykırı olduğu kanaatinde olduğumuz bu işleme karşı yasal haklarımızın süresi içinde kullanılmasına oy birliği ile karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
Balıkesir Valiliği’nce perşembe günü yapılan açıklamada, işletme bünyesindeki kıyı tesisinde depolanan kükürt maddesinin denize atıldığının tespit edilmesi üzerine 1 Haziran’da 96 bin 561 lira, daha önce de biri 2018, diğeri ise 2020 yılında olmak üzere 3 kez ceza uygulandığı belirtilmişti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…