Koyda bulunan tarihi eser
Karacasöğüt Koyu’nda, Bodrum Sualtı Müzesi uzmanlarının tarihi eser tespiti ve bölgenin 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesi için resmi süreci başlatmış olmalarına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinini başlattı.
Şirketin kurulma amacı ise şaşırtıcı: Çevre kalitesini artırmak.
MUÇEV Lmt. Şti. 4 Nisan 2014’te Muğla’ya Hizmet Vakfı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı ortaklığı ile kuruldu. Şirket “Hep birlikte gelecek nesillere, tertemiz bir Muğla ve yaşanabilir bir dünya bırakmak en büyük gayemizdir” diyor. Ama tarihi eserler, endemik ve nadir türler şirketin bu “dünya”sına girememiş görünüyor.
Marmaris Kent Konseyi, MUÇEP ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Karacasöğüt Koyu’nun Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi‘nde yer alması, endemik ve nadir türlere ev sahipliği yapması nedeniyle marina kapasitesinin arttırılmasına karşı Karacasöğüt yaşayanları ile birlikte mücadele veriyordu.
Bu amaçla aktivistler, SAD-AFAG ile Karacasöğüt Koyu’nda canlı türlerinin durumu ve müsilaj varlığını tespit için dalış yaptı ve dalış sırasında tarihi eser varlığı belgelenmişti. Durum dilekçe ile Bodrum Sualtı Müzesi uzmanlarına bildirildi ve uzmanlar tarihi eserleri yerinde inceleyip eserlerin tescili ve bölgenin 1. derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmesi için resmi süreci başlatmıştı.
Marmaris, Karacasöğüt Koyu’nda MUÇEV Ltd. Şti.’nin marina kapasite arttırma projesi için verilmiş ‘ÇED gerekli değildir‘ kararı mahkemece iptal edilmişti. İptal kararının ardından MUÇEV Ltd. Şti., projesinden vazgeçmemiş ve ÇED sürecini başlatmıştı.
Ancak ne tarihi eser ne de endemik ve nadir türler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 25 Nisan’daki MUÇEV İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısını ve ÇED sürecini tescil işleminin sonuna ertelemesi için yeterli olmadı. Aktivistler ÇED sürecini durdurmak için herhangi bir adım atmayan Bakanlığı şu sözlerle eleştirdi:
“Mevzuat gereği bu aşamadan sonra konuyla ilgili tüm kurumların, 2863 sayılı kanunun madde 4, madde 5 ve madde 9 bağlayıcılığında bahsi geçen yerleri koruma zorunluğu doğmuş olması gerekiyordu. Dolayısı ile ÇŞİD Bakanlığı’nın 25 Nisan tarihinde MUÇEV yat limanı için yapacağını ilan ettiği İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısını derhal ertelemeli ve ÇED sürecini tescil işlemi sonuçlanıncaya kadar durdurmalıydı.”
Ekoloji Birliği, Marmaris Kent Konseyi, MUÇEP ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi’ni temsilcileri, 25 Nisan’da gerçekleştirilen MUÇEV Marina Genişletme projesi İDK toplantısına katılarak Bodrum Sualtı Müzesi’nin yazısını komisyona sundu. Toplantının yapılmaması gerektiğini, yasaların bunu emrettiğini söyleyen aktivistler uzun ısrarlarını sürdürdü.
Görüşme sırasında Bodrum Sualtı Müzesi’nin görüş yazısını sunan aktivistler Bakanlığa, Muğla Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün tarihi eserler ile bölgenin 1. derece arkeolojik sit alanı tescil işlemlerini başlattığını açıklayan kurum görüşünün de ulaştığını öğrendiklerini belirterek şunları aktardı:
“Bakanlık bu resmi belgelere rağmen iki skandal gerekçe ile ÇED sürecini işleteceğini ifade etti.
Bakanlık yetkilileri kararlarının o kadar arkasında duramaz haldeydiler ki ‘isterseniz firma size, tescil işlemi tamamlanıncaya kadar inşaat yapmayacağına dair noterden taahhüt versin’ teklifinde bulundular. Noteri garantör olarak gören, gücünü ve iradesini şirketlere teslim etmiş bir bakanlıkla kamu yararı, kültürel mirası koruma üzerine konuşacak bir şey kalmadığı için ÇED sürecinin durdurulması talebimizi içeren dilekçeyi vererek bakanlıktan ayrıldık.”
Marmarisli aktivistler projeye karşı hukuki haklarını sonuna kadar kullanacağını ve mücadeleden vazgeçmeyecekleri mesajını verdi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…