AYM’den ‘erişim engelleri’ için hak ihlali kararı

Yazar:
Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi, (AYM), Sulh Ceza Hakimlerinin verdiği erişim engeli kararlarından dokuzu hakkında, basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği yönünde karar verdi.

Başvurularda tazminata hükmeden AYM ayrıca yeni hak ihlallerinin yaşanmaması için yasa değişikliği yapılmasını istedi.

Bunun için de Meclis’e de bir yıllık süre tanıdı. Bu süre içinde yeni yasal düzenleme yapılmazsa Yüksek Mahkeme,  tüm benzer başvurular için hak ihlali kararı verecek.

500 dosya daha var

Habertürk‘ten Fevzi Çakır‘ın aktardığına göre,  AYM  dokuz başvuru üzerinden önemli bir pilot karara imza attı. Sulh Ceza Hakimlerince pek çok habere ilişkin verilen erişim engeli kararlarının ifade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmeden kararların birer örneği, ihlallerin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere ilgili sulh ceza hakimliklerine gönderildi. Ayrıca başvuruculara 8 biner TL tazminat ödenmesine de hükmedildi.

Kararda mahkeme önünde benzer pek çok başvurunun bulunduğuna da dikkat çekilerek, bu dosyaların hepsinde ihlal kararı verilerek, erişim engellerinin kaldırılmasının sağlanabileceği ancak bu durumun yeni ihlallerin önüne geçmeyeceğini belirtildi; yeni hak ihlallerinin yaşanmaması için erişim engeli kararlarının dayanağı olan yasada değişiklik yapılması gerektiği vurguladı.

Bu nedenle kararın bir örneğinin Meclis ve Adalet Bakanlığı’na da gönderilmesini kararlaştırdı.

Meclis’te gereken düzenlemenin yapılması için benzer başvuruların görüşmesi bir yıl süreyle ertelenecek.  AYM önünde hali hazırda 500 dolayında “erişim engeli” konulu bireysel başvuru dosyası olduğu düşünülüyor.

Yeni düzenleme için öneriler

Kararda,, yapılacak yeni düzenlemenin çerçevesi de çizildi. Buna göre; erişim engeli usulünün kapsamı hukuki ve yeterli açıklıkta olmalı. Erişim engeli için acil toplumsal ihtiyaç zorunluluğu getirilmeli. Kamu makamların müdahale sınırı ortaya konulmalı. Keyfi uygulamalara yol açmayacak güvenceler oluşturulmalı.

Erişim engelli kararları istinaf ve temyiz denetimine açılmalı. Sulh ceza hakimlikleri erişim engeli kararlarına son çare olarak başvurmalı.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024