Avustralya hükümeti, 2015 yılında aldığı, beş yıl içinde sahipsiz iki milyon kediyi öldürme kararını uygulamaya koydu. Nüfusu 2-6 milyon olan hayvanları öldürmek için havadan zehirli sosisler atılıyor.
Avustralya, 2020’ye kadar milyonlarca kediyi öldürmek için, zehir sürülen kanguru etinden yapılma sosisleri havadan hayvanların bulunduğu yerlere atıyor. Sayıları 2 ila 6 milyon arasında değiştiği belirtilen sahipsiz kedileri öldürmek için Avustralya hükümeti 2015 yılında karar almıştı.
New York Times gazetesinin haberine göre, uçaklarla kedi nüfusunun yoğun olduğu yerlere atılan bu yemleri yiyen kediler 15 dakika içinde hayatını kaybediyor. Haberde, zehirli sosislerin Batı Avustralya eyaletindeki bilim insanı Dr. Dave Algar tarafından üretildiği, Algar’ın hangi lezzetlerin kedigiller için en çekici olduğunu belirlemek için kedi maması markaları ile çalıştığı ifade ediliyor.
Gazetenin haberinde kimi kedilerin kurulan tuzaklarla, vurularak ve patlayıcı maddelerle de öldürüldüğü, Queensland eyaletinde ise bir adım öteye giderek bir kedinin yüzülmüş derisini getirene 10 Avustralya doları (7 Amerikan Doları) ödül verildiği belirtiliyor.
Vahşi yaşamı tehdit ediyorlarmış
Hükümet, bu kararına gerekçe olarak 18. yüzyılda Avrupalı yerleşimciler tarafından kıtaya getirilen kedilerin ülkenin vahşi yaşamını tehdit etmesini gösterdi. Yetkililere göre, ülkenin çiftçilik sektörü kedilerden zarar görürken, kediler 27 memeli türünün yok olmasından sorumlu tutuluyor. Yaban hayatını koruma yetkililerinin verilerine göre ise kediler ülkeninyaklaşık yüzde 99.8’inde mevcut ve bazı bölgelerde kilometrekareye yaklaşık 100 adet kedi düşüyor.
Avustralya bu kararını ilk defa dört yıl önce açıkladığında büyük bir tepki çekmişti. Uluslararası kamuoyunda kampanyalar oluşturulmuş, ünlü isimler hükümete mektup yazarak bu uygulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulunmuştu. Ancak New York Times gazetesine göre hayvan hakları örgütü PETA Avustralya bile ilk başta bu karara karşı çıksa da ülkedeki vahşi yaşamın korunması için prensip olarak bu uygulamayı kabul etti. Hayvan hakları savunucusu PETA Avustralya’dan konuyla ilgili gelen tek açıklama, yöntemin ‘acımasız’ olduğu yönünde.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…