Kategoriler: EnerjiManşet

Avrupa’dan Kanada katranına engel

Yazar:
Haber Merkezi

Kanada ile Avrupa Birliği ilişkileri geriliyor. AB’nin kendi sınırları içinde sera gazlarını azaltmak için hazırlıklarını sürdürdüğü Yakıt Kalitesi Yönetmeliği, Kanada’dan sert eleştirilere sebep oldu. Kanada’nın katran kumlarından üreteceği akaryakıtların AB’ye ithaline engel oluşturduğu gerekçesiyle yönetmelik taslağını tepkiyle karşılayan Kanada, ulusal çıkarlarını korumak için konuyu gerekirse Dünya Ticaret Örgütü’ne taşıyacağını bildirdi.

Kanada, petrol rezervi açısından katran kumları katıldığında Suudi Arabistan’dan sonra en büyük potansiyele sahip ülke. Ancak katran kumlarından akaryakıt üretimi, çevresel sebeplerle ciddi biçimde eleştiriliyor. Eleştiriler sadece çevre grupları düzeyinde tartışılmakla kalmıyor; konu AB’nin enerji politikalarını biçimlendirecek boyutlarda. Zira katran kumlarından petrol üretimi, neredeyse tamamen Kanada’nın Alberta bölgesinde yapılıyor ve çok büyük bir enerji ve su tüketimine sebep oluyor, bu da çevre ve iklim değişikliği için kötü haber. 23 Şubat’ta Brüksel’de akaryakıt kalite yönetmeliği konusunda yapılacak toplantı öncesi Kanada AB’ye baskılarını artırdı.

AB’nin diğer fosil yakıtlara olmayan bir ön yargıyla hareket ettiğini savunan Kanada yönetimi, katran kumu petrolüne yapılacak bir ayrımcılığın kabul edilemeyeceğini belirtti. Kanada, AB’nin katran kumu petrolüne getireceği bir sınırlamanın diğer ülkeler için de bir örnek teşkil etmesinden ve Kanada’nın bu petrolü çıkarmasına engel oluşturmasından tedirgin. Diğer taraftan çevre grupları, bu katran kumlarının iklim değişikliği için tam anlamıyla bir felaket olacağını (daha doğrusu olmakta olduğunu) belirtiyor. AB, iklim değişikliği politikaları çerçevesinde katran kumu petrolünün AB’ye ithalini bu nedenle düzenlemek istiyor. Konuyu Avrupa merkezli petrol firmaları da yakından takip ediyor.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024