Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yapılan araştırma, iklim değişikliği ve sosyoekonomik değişimlere bağlı olarak 2050 yılında Avrupa’da yaşanacak sel miktarının iki katına çıkabileceğini ortaya koydu.
Neden artan bina sayısı ve iklim değişikliği
Merkezi Amsterdam’da bulunan Ekolojik Çalışmalar Enstitüsü ve Avusturya’nın Uluslararası Uygulamalı Sistem Analizleri Enstitüsü’nün (IIASA) başını çektiği çalışmada, söz konusu riskin 3’te 2’sinin sosyoekonomik büyüme için geçerli olduğu ve artan bina ile altyapıların sel tehdidi altına girdiği belirtildi. Geride kalan 3’te 1’lik risk ise iklim değişikliği nedeniyle değişen yağış modelleri olarak gösterildi.
Mali fatura 2050’de 23.5 milyar euro olacak
Natural Climate Change dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Avrupa Birliği’ne (AB) 2000-2012 döneminde her yıl ortalama 4.9 milyar Euro’ya mal olan sellerin 2050’de neden olacağı mali kaybın 23.5 milyar Euro’ya çıkabileceğini gösterdi. Ayrıca, her 16 yılda bir görülen geniş çaplı sellerin 2050 itibariyle her 10 yılda bir gerçekleşme riski olabileceği ifade edildi.
Nehir akıntıları birbiriyle bağlantıları
Çalışmada hazırlanan risk modelleri üzerinde çalışan IIASA araştırmacısı Stefan Hochrainer-Stigler, “Mevcut modeller her nehir havzasının bağımsız olduğunu gösteriyor. Ancak Avrupa’daki nehir akıntıları birbirleriyle yakından bağlantılı ve geniş çaplı atmosfer olaylarına göre kabarıyor veya kuruyorlar” dedi. Hochrainer-Stigler, sellerin birçok ülkeyi birden etkileyebileceğine dikkat çekerek, “Orta Avrupa’da sellere tanık olursak, Doğu Avrupa bölgelerinde de aynı durumun yaşanması olası” yorumunu yaptı.
“Sellere çözüm için geniş çaplı analiz şart”
IIASA araştırmacısı Reinhard Mechler, AB’nin gerekli önlemler için bütçe çalışması yapması gerektiğini belirtirken, sellere karşı tek bir önlem bulunmadığını ifade etti. Mechler, “Risk finansmanı, hareketli sel duvarları ve ülkeler arasındaki çalışmanın artırılmasıyla sellere karşı daha iyi önlem alınabilir. Sellere karşı tek bir çözüm olmadığı gibi geniş çaplı analize dayanan ortak bir değerlendirme yapılmalı” ifadesini kullandı.
(Guardian/Al Jazeera Turk/Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…