Sel sularının çekilmesinin birkaç gün sürmesi beklenirken, hafta ortasından itibaren Orta Avrupa’da hava koşulları düzelecek ve çok daha kuru koşullar yaşanacak.
Ancak Boris Fırtınası şimdi daha güneye, İtalya‘ya doğru hareket edecek ve burada yeniden yoğunlaşarak yoğun yağmur getirecek. Emilia-Romagna bölgesinin, metrekareye 100-150 mm yağmur alarak en kötü etkilenen bölge olması bekleniyor.
Orta Avrupa’da görülen rekor yağış, iklim değişikliği de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanıyor. Uzmanlar farklı hava unsurlarının bir araya gelerek, Arktika’dan gelen çok soğuk havanın Akdeniz‘den gelen sıcak havayla bir araya geldiği “mükemmel fırtına”yı yarattığını belirtiyor. .
Atmosferik basınç düzeni aynı zamanda Boris Fırtınası’nın uzun süre aynı yerde kalmasına neden oluyor.
Bilim insanları daha sıcak bir atmosferin daha fazla nem tuttuğunu ve bunun daha yoğun yağışlara yol açtığını söylüyor. Daha sıcak okyanuslar ayrıca daha fazla buharlaşmaya yol açarak fırtına sistemlerini besliyor. Küresel ortalama sıcaklıktaki her 1C artış için atmosfer yüzde 7 daha fazla nem tutabiliyor.
Türkeş: İklimin kendi değişkenliği bile değişiyor
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Avrupa’da yaşanan durumu erken soğuk hava baskını ve bir hava anomalisi olarak nitelendirdi.
AA‘ya konuşan Türkeş, buharlaşmanın daha yüksek olduğu bir dünyada kuzeyli soğuk hava baskınlarının Avrupa, Akdeniz ve Türkiye‘ye ulaştığında şiddetli yağışlara, taşkınlara ve su baskınlarına neden olduğunu kaydetti, Avrupa ülkelerinde görülen ani sıcaklık düşüşünün normalde ekim ayının ikinci yarısında yaşandığını hatırlattı:
“Bu yaşadığımız, atmosferdeki ‘Rossby dalgaları’ olarak adlandırdığımız, belli bir döngüye sahip dalgalanmalarla alakalı. Bunlar bazı dönemlerde sıcak sırtlar oluşturarak kutba doğru çok sokulur ve bu yüksek atmosferdeki kalın sıcak sırtlar okyanuslardan, özellikle Atlas Okyanusu‘ndan kutba doğru çok sokulduğu zaman kutuptan çok soğuk hava kütlesi iner, denge bozulur, bu yıl da yaşanan bu.”
Değişen iklim koşullarında, iklimin kendi değişkenliğinin bile değiştiğini gördüğümüzü kaydeden Prof. Türkeş, şunları söyledi:
İklim alansal ve zamansal olarak, mevsimlik, yıllar arası, daha uzun yıllar arasında da değişkenliğini artırıyor. Bu yıl çok sıcak geçti ve buharlaşma çok yüksekti. Kuzeyde soğuk, güneyde ise sıcak nemli hava var ve bu fırtına, sel ve taşkınlara yol açan şiddetli hava olaylarına neden oluyor. Önümüzdeki günlerde bu durum devam edecek, Akdeniz ve Türkiye üzerinden doğuya doğru hareket eden yağışlı hava sistemi, özellikle cuma ile pazartesi günleri arasında ülkemizde etkili olacak. Bir kere dünyanın sıcaklık dengesi bozulduğunda, küresel ısınma başladığında bu böyle kalmıyor, ısınan dünyada basınç ve rüzgar sistemleri değişiyor.”