Fotoğraf: Dimitar Dilkoff / AFP
Kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtların kullanımı başta olmak üzere insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliği nedeniyle Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, Polonya ve İsviçre kayıtlara geçen en sıcak eylül ayını yaşadı.
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların, ekim ayında da devam edeceği öngörülüyor.
Fransa’nın hava durumu kurumu Météo-France, pazar günü ülkenin güneybatısı için 31°C ve Paris için 28°C olarak paylaştığı sıcaklık tahminlerinin ardından, eylül ayı ortalama sıcaklığının 1991-2020 referans dönemi normallerinin 3,5°C ila 3,6°C üzerine çıkarak 21,5°C olarak kaydedildiğini açıkladı.
The Guardian‘ın aktardığına göre Meteorolog Christine Berne, bunun kayıtların başladığı 1900 yılından bu yana 1°C‘den fazla bir farkla en sıcak eylül ayı olduğunu belirtti ve son 30 yılın eylül ayı ortalamasından sapmanın bazı bölgelerde 4°C‘yi, bazılarında da 6°C‘yi aştığını ekledi.
Météo-France, “istisnai” olarak nitelenebilecek eylül ayı boyunca ülke genelinde “çok sayıda” aylık rekor kırıldığını, sıcaklık ortalamasının temmuz ve ağustos aylarından daha yüksek olduğunu ve eylül ayında ilk kez sıcak dalgası uyarısı yapıldığını söyledi.
Almanya’nın meteoroloji dairesi DWD, eylül ayının ulusal kayıtların tutulmaya başlandığı tarihten bu yana en sıcak ay olduğunu ve 1961-1990 yılları arasındaki sıcaklık ortalamasının neredeyse 4°C üzerinde olduğunu belirtirken, Belçika’nın 19°C‘lik ortalama sıcaklığının da normalden neredeyse 4°C daha sıcak olduğunu açıkladı.
Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü‘nden David Dehenauw şunları söyledi:
Burada da eylül ayı temmuz ve ağustos aylarından daha sıcaktı ki bu 1961’den beri yaşanmamıştı. Belçika daha önce hiç bu kadar sıcak bir eylül ayı görmemişti.”
Avusturya ve İsviçre’deki yetkililerin yanı sıra Polonya Meteoroloji Enstitüsü de eylül sıcaklıklarının ortalamanın 3,6°C üzerinde olduğunu ve bu ayın kayıtların tutulduğu 100 yıldan bu yana en sıcak ay olduğunu açıkladı.
Aylık ortalamalar mevsim normallerinin üzerinde seyreden, ayın ilk yarısında Fransa’nın merkez batı bölgesi Vienne‘de yaşanan benzeri görülmemiş bir sıcak dalgasının etkisiyle 38,8°C ile şimdiye kadarki en yüksek eylül ayı sıcaklığı kaydedildi.
Öte yandan güney İspanya‘da, 5 Eylül’de 45,7°C ile Avrupa‘da şimdiye kadar kaydedilen en yüksek eylül ayı sıcaklığının kaydedildiğine inanılan Córdoba yakınlarındaki Montoro‘da termometreler bu hafta sonu 35°C‘yi gösterdi.
Avrupa Birliği iklim gözlemevi Copernicus İklim Değişikliği Servisi eylül ayı başında yaptığı açıklamada, Kuzey Yarımküre’de kaydedilen en sıcak yaz mevsiminin geride bırakıldığını belirtmişti.
Gözlemevi aynı zamanda 2023’ün insanlığın yaşadığı en sıcak yıl olacağını tahmin ediyor.
Gezegenin iklim sistemlerindeki bozulma, sıcak dalgaları, kuraklık, orman yangınları ve fırtınalar gibi aşırı hava olaylarını daha sık ve daha şiddetli hale getiriyor.
Météo-France’dan Berne, sıcak dalgalarının yüksek sıcaklıkların görüldüğü temmuz ve ağustos aylarının dışında da meydana geldiğini belirterek “Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından modellendiği üzere, sıcak dalgalarını ilkbahar ve eylül, hatta ekim aylarında bile görüyoruz” dedi.
Bilim insanları, insan kaynaklı iklim değişikliğinin küresel sıcaklıkları artırdığını ve dünyayı sanayi öncesi dönemlerdekinden yaklaşık 1,2°C daha sıcak hale getirdiğine dikkati çekiyor.
Dünya genelinde aşırı hava olaylarının sıklığının, şiddetinin ve kapsamının daha da artmasına engel olunabilmesi için küresel sıcaklık artışlarının sanayi öncesi dönemin 1,5°C üzerinde sınırlandırılması önem taşıyor. Bunun için de fosil yakıt kullanımının azaltılarak yenilebilir enerji kaynaklarına geçiş yapılması ve böylelikle küresel sera gazı emisyonlarının azaltılması gerekiyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…