Avrupa Komisyonu plastik atıkların ihracatı, ithalatı ve Avrupa Birliği içerisindeki nakliyesine ilişkin yeni kuralları kabul etti.
Buna göre geri dönüşüm için gönderilenlerin dışındaki plastik atıkların AB’den OECD dışındaki ülkelere gönderimi yasaklanacak. OECD ülkelerine yapılan plastik atık ihracatı da daha sıkı şekilde kontrol edilecek.
Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılıktan Sorumlu Komisyon Üyesi Virginijus Sinkevičius “Bu yeni kurallar, AB’de ürettiğimiz atıkların sorumluluğunu üstlendiğimize dair net bir mesaj veriyor” değerlendirmesinde bulundu.
Sinkevičius, açıklamasında “Plastik atıkların ihracatına yalnızca çok katı koşullar altında izin verilecek. Ayrıştırılmamış plastik atıkların OECD dışı ülkelere ihracatı tamamen yasaklanacak. Bu, plastik kirliliğiyle mücadelede, döngüsel ekonomiye geçişte ve Avrupa Yeşil Yeni Düzen’in hedeflerine ulaşmada önemli bir dönüm noktası” ifadelerini kullandı.
Son on yılda, kontrolsüz plastik atık ticareti artarak hem çevreye hem de halk sağlığına zarar verdi. Plastik atıklar düzenli depolama alanlarına ulaştı, açık havada yakıldı veya okyanusa atıldı.
Yeni kurallar, plastik atıkların, genellikle bunu sürdürülebilir bir şekilde yönetecek kapasite ve standartlara sahip olmayan üçüncü dünya ülkelerine ihracatına son verme amacını taşıyor.
Yeni kurallar 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek. Avrupa Komisyonu’nun internet sitesinde yeni alınan kararlar şu şekilde açıklandı:
OECD’nin 20 kurucu üyesi bulunuyor: Türkiye, ABD, Avusturya, Kanada, Fransa, Hollanda, Lüksemburg, Almanya, İtalya, İngiltere, Belçika, Danimarka, İrlanda, Yunanistan, İsviçre, İsveç, İspanya, İzlanda, Norveç, Portekiz.
Bu ülkelere ek olarak ilerleyen yıllarda, Japonya, Finlandiya, Avustralya, Güney Kore, Meksika ve Yeni Zelanda “üye” olarak örgüte katıldı.
1990’lı yılların başında ise Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ile Slovakya “üye” olarak dahil oldu. Estonya, İsrail, Slovenya ve Şili 2010 yılı içinde üye olarak katıldı. Son olarak Kolombiya üye oldu.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…