Kategoriler: Hayvan HaklarıManşet

‘Atık yönetimi için’ sineklerin genetiği değiştirilecek

Yazar:
Yeşil Gazete

Bilim insanları, daha fazla atığı ortadan kaldırmaları için sineklerin genetiğini değiştirmeye hazırlanıyor.

Avustralya‘daki Macquarie Üniversitesi‘nden araştırmacıların Communications Biology adlı bilimsel dergide dün yayımlanan çalışmasında,  bu sayede sineklerin hem daha fazla atık tüketmesinin hem de bu süreçte, çeşitli sektörlerde kullanılacak enzimler üretmesinin sağlanacağı öne sürülüyor.

Siyah asker sinekleri, hali hazırda atık yönetiminde ticari amaçlı olarak  kullanılıyor. Gıda gibi organik atıklarla beslenen bu sineklerin larvaları, vücut ağırlıklarının iki katını yiyebiliyor. Larvalardan aynı zamanda hayvan yemi olarak da yararlanılıyor.

Atıkların yok edilmesi için kullanılan bir diğer yöntem ise; yine genetiği değiştirilmiş mikroplar. Ancak bu canlıların, steril ortamlara ve bolca suya  ihtiyaç duyması araştırmacıları farklı yöntemler bulmaya itmiş durumda.

Genetik değiştirme çalışmaları şimdiden başladı

Çalışmanın yazarlarından Dr. Maciej Maselko, kara asker sineklerinin ise böyle bir sorunu olmadığını, hayvanların doğrudan kirli çöplerle beslenebileceğini söylüyor: “Kara asker sinekleri, daha küçük parçalara ayrılan büyük hacimli atıkları mikroplardan çok daha hızlı tüketecektir.”

Araştırmacılara göre, önerdikleri yöntem, organik atıklar parçalandığında ortaya çıkan metan gazı miktarını da azaltacak. Makalenin başyazarı Dr. Kate Tepper, “İklim felaketine doğru gidiyoruz ve çöplüklerdeki atıklar metan gazı salıyor. Bunu sıfıra indirmemiz gerekiyor” diyor.

Dr. Tepper şimdiden sineklerin genetiğini değiştirmeye başladı. Çalışmalarını ticari boyuta taşımak için EntoZyme adlı bir şirket kuran Macquarie Üniversitesi ise “üretilen” siyah asker sineklerinin bu yıl bitmeden kullanılmaya başlamasını bekliyor.

Çalışmaya katılan bilim insanları, sineklerin atıkları tüketme sürecinde hayvan yemleri, tekstil ve eczacılıkta kullanılan enzimlerin yanı sıra biyoyakıt ve yağlayıcı yapımında faydalanılabilecek yağ bileşiklerini de üretebileceğini söylüyor.

‘Sürdürebilirlik ekonomisi işlemeli’

Dr. Tepper, genetiği değiştirilmiş sineklerin, atıkların sorun teşkil etmekten çıkıp yeniden kullanıldığı döngüsel ekonomi modeline geçişte de önemli bir adım olacağına işaret ediyor.

Bu hayvanların milyarlarca dolarlık atık yönetimi pazarında önemli bir potansiyel taşıdığını belirten araştırmacı, “Sürdürülebilir bir döngüsel ekonomi istiyorsak, bunun ekonomisinin de işlemesi gerekiyor. Atıklardan daha fazla değer elde etmek için böceklerin genetiğini değiştirmek gibi sürdürülebilir teknolojileri uygulamaya yönelik ekonomik bir teşvik olması, bu geçişin daha hızlı yönlendirilmesine katkı sağlar” diyor.

Araştırmacılar ayrıca sineklerin uçmasını engellemek gibi bazı değişikliklerle, atıkların yer aldığı alandan ayrılmalarını engellemeyi planlıyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024