Balıkçılar için 1 Eylül’e kadar sürecek avlanma yasağı 15 Nisan’da başlıyor. Uzmanlar, aşırı avlanma ve deniz kirliliği nedeniyle balık türlerinin azaldığına dikkati çekiyor.
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Türkiye’nin denizlerindeki balık türlerinin giderek azalmasının en önemli sebeplerinin avcılık ve kirlilik olduğuna dikkati çekerek artık Marmara Denizi‘nde kalkan balığı, uskumru, kolyoz, orkinos, dil balığı, kırlangıç gibi balık türlerinin görülmediğini kaydetti.
“Türler azalıyor” diye uyaran Öztürk, balık türlerindeki düşüşün sebeplerine değinerek “Avcılık bu durumun en büyük sebeplerinden birisi. İkincisi de şüphesiz kirlenme. Kirlenmeyi yok sayamayız. Kirlenme önemli çünkü ekosistemin korunması açısından, kirlenmenin önlenmesi açısından arıtmanın yapılması lazım. Onun için de yatırım yapılması lazım. Marmara Denizi için ciddi bir planlamanın yapılması lazım” dedi.
Öztürk, aşırı avlanmaya dikkat ederek, sürdürülebilir balıkçılığın yapılması gerektiğini belirtti ve ekosistem tabanında bulunan karides popülasyonundaki azalmanın diğer türlerin de azalmasına işaret edeceği konusunda uyardı:
“Marmara Denizi’ndeki biyoçeşitlilik için karides çok önemli çünkü dipte yaşayan bir canlı türüdür. Dolayısıyla karides avcılığının sürdürülebilir olması lazım. Karidesten ayrılmayan dipte yaşayan deniz yıldızından tutun, deniz kestanesine kadar küçük balıklar gibi birçok tür yakalanıyor. Ağ gözünün açıklıklarının düzenlenmesi lazım. Izgara sisteminin yapılması lazım.”
Avcılığın kota sistemi ile yapılması ve tekne sayısının azaltılması gerektiğini kaydeden Öztürk , “Tekne sayısını azaltırken de bölgesel balıkçılığa geçmeli” diye konuştu.
35 senedir balıkçı esnafı olan Erkan Sarıyaprak da hem balık türlerinde hem de miktarında azalma olduğuna dair gözlemini paylaşarak şunları söyledi:
“Bundan 15 sene önce çok fazla balık çeşidi vardı. Balıklar azalıyor, insanlar kurallara uymuyor. Şimdi baktığın zaman 10 liralık balık 50 lira sonra 150 lira olacak. Böyle giderse balıkları sadece fotoğraflarda göreceğiz. Mesela bu sene istavrit ve hamsi miktarı fazla değildi.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…