Doğa Mücadelesi

Artvin, Cerattepe’de maden karşıtı mücadele devam ediyor

0

Artvin Cerattepe’de maden için daha önce çıkarılan “ÇED olumlu” raporuna dava açıp kazanan ve ÇED’i iptal ettiren Artvin halkı yeni ÇED raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanması üzerine bir kez daha sokakta.

Rize İdare Mahkemesi, 5 Ocak 2015’te, Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde 38 hektar alandaki Bakır ve Açık Ocak Altın İşletme Projesi için hazırlanan “ÇED olumlu” raporunu iptal etmişti. Ancak ardından ilgili şirket tarafından hazırlanan yeni ÇED raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca kabul edilmesi Artvinlileri yeniden harekete geçirdi.

19

19 Haziran Cuma günü özel idare otoparkı önünde toplanan Artvinliler, maden şirketine onay çıktığı yönünde karar bildiren Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’ne yürüdü. Eylemciler polis engelini aşarak müdürlük binasına “Madene Hayır” yazılı bir pankart astı ve Orman Bölge Müdürü’nü istifaya çağırdı.

Müdürlük önünde bir açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Artvinlilerin sabrının sınandığını, mücadelenin yeniden başladığını, 25 yıllık mücadele deneyiminin yeni mücadele sürecinde kendilerine yol göstereceğini belirtti.

Karahan şunları söyledi: “Mahkemenin bu kararı maden şirketi tarafından temyiz edilmiş olup dosya halen Danıştay aşamasındayken şirket bu davadan umudunu kesmiş olacak ki yeni bir ÇED raporu hazırlayarak ilgili bakanlığa sunmuştur. Seçim atmosferinin karmaşasından yararlanan maden şirketi, bütün yasa dışı yolları kullanarak bu raporun kabul edilmesini sağlamış ve yeni bir ÇED olumlu kararı askıya çıkarılmıştır. Böylece yeni bir dava süreci de başlamış olmaktadır.”

“Artvin’i, Artvin halkı değil madenciler terk edecektir. Maden şirketi bunu anlamamış olacak ki yeni bir ÇED raporuyla mahkemenin bu kararının arkasından dolanabileceğini zannetmektedir.”

Daha önce elde edilen hukuk zaferine rağmen Bakanlıkça onaylanan yeni ÇED raporunun Artvin halkına ihanet olduğunu belirten Karahan Orman Müdürlüğü’nün bu ihanete ortak olduğunu, hiçbir Artvinlinin bu ihanete ortak olmaması gerektiğini, bu ihanete ortak olanlara da Artvin halkının gerekli tepkiyi göstereceğini söyledi.

Herkesin gözünün kulağının Cerattepe’de olması gerektiğini söyleyen Karahan, şirketin gece gizlice Cerattepe’ye girme ihtimaline karşı nöbet tutulacağını belirtti: “Yeni bir ÇED’le ilgili yeni dava süreci beklenmeden, bu ÇED yargı onayından geçmeden, Cerattepe’de Orman Bölge Müdürüne rağmen ağaç katliamı yaptırmayacağımızı, canımız pahasına yaşam hakkımızı savunacağımızı ilan ediyoruz. Cerrattepe’de ağaç kesimine karşı her gün iki kişi nöbet tutacağız.”

(Sendika.org)

You may also like

Comments

Comments are closed.