Fotoğraf: Nelly Xiao
Nebraska Üniversitesi Biyolojik Bilimler Okulu‘ndaki bir araştırmacı ekibi, Tibet antiloplarının yüksek dağlarda hayatta kalmak için benzersiz bir şekilde evrim geçirdiğini tespit etti.
Tibet antilopu, adından da anlaşılacağı gibi, Himalaya dağları ile Taklamakan Çölü arasında yer alan Tibet platosunda yaşıyor. Buradaki yükseklik deniz seviyesinden 3 bin 600 ila 5 bin 500 metre yüksekliğe ulaşıyor. Bu yüksekliklerde oksijen basıncı deniz seviyesinden iki kat daha düşük.
Bu koşulda nasıl yaşadıklarını araştıran ekip, ilk olarak kandaki oksijenin taşınmasında büyük rol oynayan B-globin genlerinin odağının incelendiği çalışmada iki farklı varyasyon tespit edildi.
İki çeşidi karşılaştıran ekip, antilopların memelilerde en yaygın olan βA genini kaybettiğini ve bunun yerine antilopların memelilerde çocukluk döneminde bulunan βF formunu kullandığını fark etti.
Tibet antilobu βF’yi bir yetişkin olarak yüksek rakımda hayatta kalmak için kullandığı bilinen şu ana kadarki tek memeli oldu. Bu gen üzerine deneyler yapan araştırmacılar βF’nin yüksek oksijenli ortam ile başa çıkmak için daha başarılı olduğunu ve Tibet antiloplarının bu sebeple evrimleşerek diğer formu kullanmayı bıraktıklarını öne sürdü.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…