Araştırma: İnsan beyni iş bölümü ve sosyalleşme sebebiyle 3 bin yıl önce küçüldü

Yazar:
Haber Merkezi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Boston Üniversitesi‘ndeki araştırmacıların yaptığı bir çalışmaya göre, insan beyni iş bölümü ve sosyalleşme sebebiyle yaklaşık 3 bin yıl önce küçüldü.

Frontiers in Ecology and Evolution dergisinde yayımlanan araştırmada, gelişen teknolojiler nedeniyle modern insan beyninin daha da küçülebileceği kaydedildi.

‘Beyin daha verimli hale geldi’

NTV‘de yer alan habere göre yapılan araştırmada, 985 fosilleşmiş ve modern insan beyni analiz edildi ve 2,1 milyon yıl ve 1,5 milyon yıl önce insan beyninde bir boyut artışı gözlemledi.

Ancak yaklaşık 3 bin yıl önce, insan beyninin boyutlarında bir küçülme tespit edildi.
Bu süre zarfında ise insanlar, bilgileri paylaşmış veya bireylerin belirli görevlerde uzman olduğu sosyal çevreler oluşturmaya başlamışlardı. Bu olay da beynin daha verimli hale gelmesine ve boyutunun küçülmesine neden oldu.

Çalışmanın ortak yazarı Dr. James Traniello, “Bu düşüşün, bir grup insanın dünyadaki en zeki kişiden daha akıllı olduğu fikri olan kolektif zekaya artan güvenden kaynaklandığını düşünüyoruz. Bu durum, genellikle ‘kalabalıkların bilgeliği’ olarak adlandırılır” diye konuştu.

Dartmouth Koleji‘nden çalışmanın başka bir ortak yazarı Dr. Jeremy DeSilva da, “Günümüzde insanlarla ilgili şaşırtıcı bir gerçek, beyinlerimizin Pleistosen atalarımızın beyinlerine kıyasla daha küçük olmasıdır. Beyinlerimizin neden küçüldüğü, antropologlar için büyük bir gizem olmuştur” dedi.

Öte yandan bu düşüşe rağmen, insan beyni son 6 milyon yılda neredeyse dört kat büyüdü. Ancak, insan beyinlerinin hacminin son Buzul Çağı’nın sonundan beri azaldığı düşünülüyor.

İnsan ve karıncaların karşılaştırılması

Araştırmacılar bu gizemi çözmek için, insan beyni evriminin tarihsel modellerini analiz etti ve bulgularını karınca toplumlarıyla karşılaştırdı.

Dr. James Traniello “Bir biyolojik antropolog, bir davranışsal ekolojist ve evrimsel nörobiyolog, beyin evrimi hakkındaki düşüncelerini paylaştı. İnsanlar ve karıncalar üzerinde yapılan köprü araştırmalarının doğada neyin mümkün olduğunu belirlemeye yardımcı olabileceğini keşfettiler” dedi.

Çalışma kapsamında dokumacı karıncalar, Oecophylla dokumacı karıncaları, Atta yaprak kesici karıncaları ve Formica gibi yaygın bahçe karınca ailelerindeki işçi karıncaların beyin büyüklüğü, yapısı ve enerji kullanımı incelendi.

Traniello, “Karınca ve insan toplumları çok farklıdır ve sosyal evrimde farklı yollar izlemiştir. Bununla birlikte, karıncalar, kendi besinlerinin üretimi (tarım) kadar, grup kararı alma ve iş bölümü gibi sosyal yaşamın önemli yönlerini de insanlarla paylaşırlar. Bu benzerlikler, insan beyninin büyüklüğündeki değişiklikleri etkileyebilecek faktörler hakkında bizi geniş ölçüde bilgilendirebilir” ifadelerini kullandı.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024