Kategoriler: EkolojiManşet

Araştırma: Fillerin Asya’daki yaşam alanlarının yaklaşık üçte ikisi yok oldu

Yazar:
Yeşil Gazete

Asya‘da yaşayan en büyük kara hayvanı olan Asya filleri, bir zamanlar tüm kıtayı kaplayan otlaklarda ve yağmur ormanlarında gezinirdi.

Şu anda nesli tükenmekte olan kalın derili türün habitatları 1700’lerden önce nispeten istikrarlı olsa da, 850 ile 2015 yılları arasındaki arazi kullanım verilerini inceleyen bilim insanları, bir zamanlar Asya’da fillerin yaşamına uygun habitatların yüzde 64’ünün kaybedildiğini tahmin ediyor.

ABD’deki San Diego California Üniversitesi’nde (UCSD) yürütülen çalışmalar, Asya’da kerestecilik, çiftçilik ve tarım da dahil olmak üzere sömürge döneminden kalma arazi kullanım uygulamaları nedeniyle, ortalama habitat boyutunun yüzde 80’den fazla azalarak 99 bin kilometrekareden 16 bin kilometrekareye düştüğünü gösteriyor.

Scientific Reports’ta yayımlanan çalışmada geleneksel arazi yönetimi sistemlerindeki kayba dikkati çeken bilim insanları, “Kıta genelinde Asya filleri (Elephas maximus) için uygun habitatlar, 1700 yılından bu yana yüzde 64’ün üzerinde azaldı. Bu oran, 3,3 milyon kilometrekareye tekabül ediyor” diye belirtiyor.

Fotoğraf: Trunks & Leaves
‣ Filler tehlikede: İklim değişikliği ve kaçak avcılığın kıskacında yaşam

En büyük habitat kaybı Çin ve Hindistan’da

Araştırma ekibine liderlik eden UCSD öğretim üyesi Shermin de Silva ve meslektaşları, 1700’den 2015’e kadar uygun habitat miktarındaki değişime, 13 ülkede 850 ile 2015 yılları arasında fil ekosistemlerinin yayılımı ve parçalanmasındaki değişimi inceleyerek ulaşıyor.

Asya fili yaşam alanları için mevcut küresel alan, 1700’lerden beri hızla azalıyor.

Bulgular, Çin anakarası, Hindistan, Bangladeş, Tayland, Vietnam ve Sumatra‘nın her birinin uygun fil yaşam alanlarının yarısından fazlasını kaybettiğine işaret ediyor. En büyük azalmanın ise uygun yaşam alanlarının yaklaşık yüzde 94’ünün kaybedildiği Çin ile bu oranın yaklaşık yüzde 86 olduğu Hindistan’da olduğu görülüyor.

Fotoğraf: Trunks & Leaves
‣ Afrika orman filleri: Bitki örtüsünü ezerken iklimi koruyorlar

‘İnsan-fil çatışması potansiyeli artıyor’

Kalan fil popülasyonlarının yeterli yaşam alanına sahip olmaması nedeniyle, dünya çapında vahşi yaşamda gördüğümüz bir sorun olan insan-fil çatışması potansiyeli artıyor.

Kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Trunks & Leaves’in kurucusu olan de Silva, “1600’ler ve 1700’lerde, yalnızca Asya’da değil, küresel olarak arazi kullanımında çarpıcı bir değişiklik olduğuna dair kanıtlar bulunuyor. Dünyanın dört bir yanında, sonuçları bugüne kadar devam eden gerçekten dramatik bir dönüşüm görüyoruz” diyor.

Fotoğraf: Trunks & Leaves
‣ Fil sürüsünün Çin’deki esrarengiz yolculuğu sürüyor

‘Sürdürülebilir bir toplum için, yaşadığımız arazinin tarihini anlamalıyız’

Araştırmanın yazarları, fillerin Asya’daki dağılımını anlamak ve hem fillerin hem de insanların ihtiyaçlarını karşılamak için daha sürdürülebilir arazi kullanımı ve koruma stratejileri geliştirilmesini sağlamak için arazi tarihini dikkate almanın önemli olduğu sonucuna varıyor.

De Silva, şunları aktarıyor:

Günümüzde fillerin yaşadığını bildiğimiz konumlar ile LUH veri setlerine dayanan ilgili çevresel özellikleri, geçmişte benzer habitatların olduğu yerleri anlamak için kullandık. Daha adil ve sürdürülebilir bir toplum inşa edebilmemiz için buraya nasıl geldiğimizin tarihini anlamamız gerekiyor. Bu çalışma, bu anlayışa doğru atılan bir adımdır.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024