Kategoriler: Hafta SonuKitap

Aras’tan yeni kitap: Gavroşname

Yazar:
Haber Merkezi

19. yüzyılın sonlarından itibaren İstanbul kültür hayatında gazeteci ve tiyatro sanatçısı olarak önemli bir yeri olan Yervant Tolayan, başta Mardiros Mınakyan tarafından yönetilen Osmanlı Dram Tiyatrosu olmak üzere, dönemin önemli tiyatro kumpanyaları ve sanatçılarıyla çalışmış veya onların çalışmalarına yakından tanıklık etme fırsatı bulmuştur. Çıkardığı Gavroş adlı mizah dergisiyle geniş bir okur kitlesine de ulaşan Tolayan, çok yönlü sanatçı kimliğiyle payitaht İstanbul’un en dikkat çekici simalarından biridir. Okurun Beyoğlu, Şehzadebaşı, Galata, Kadıköy tiyatroları hakkında heyecan verici anılara ulaşacağı kitabın başlıca karakterleri Mardiros Mınakyan, Dikran Çuhacıyan, Arşag Benliyan, Serope Bengliyan, Kel Hasan, Abdi, Ahmet Fehim, Peruz Hanım, Vahram Papazyan, Muhsin Ertuğrul, Reşad Rıdvan, Margaret Fehim Paşa vs. olurken, Osmanlı panoramasını oluşturan Ermeni, Türk, Rum, Yahudi toplumlarının ortak kültürel yaşantısı sayfalar boyunca olanca canlılığıyla gözler önüne seriliyor. Tolayan’ın, Paris’e göç ettiği 1926’ya kadar Cumhuriyet’in ilk yıllarını da kapsayan ve dönemin popüler kültürüne bir bakış niteliğinde olan bu önemli eseri, sadece tiyatro tarihine ilgi duyanlar için değil, Osmanlı döneminin çokkültürlü hayatını merak edenler için de bulunmaz bir kaynak. Gavroş’un hayatının son dönemini geçirdiği Erivan’da kaleme aldığı bu anılar ilk kez okuyucuyla buluşuyor.

Yervant Tolayan

1883’te İstanbul Feridiye’de dünyaya gelen Yervant Tolayan, babası gazeteci ve eski tiyatrocu Hovhannes Tolayan’ın da etkisiyle, çocukluğundan itibaren gazete ve dergilerde yazıp, Mınakyan tiyatrosunda sahneye çıkmaya başladı. Hugo’nun Sefiller romanından aldığı Gavroş adını kendisine mahlas yapan ve bu isimle aynılaşan Tolayan, yayımladığı mizahi Gavroş dergisi ve makaleleriyle geniş bir kitleye ulaşmayı başardı. 1915’te diğer Ermeni aydın ve yazarlarla beraber Anadolu’ya sürgün edilen Tolayan, ölümden kurtulup İstanbul’a döndükten sonra çalışmalarına devam etti. 1926’da Paris’e, 1936’da ise Sovyet Ermenistanı’nın başkenti Erivan’a göç eden Tolayan, anılarını yazdıktan sonra Stalin dönemi kovuşturmalarının kurbanlarından biri olarak Sibirya’ya sürgün edildi ve hayatını kaybetti. (Yeşil Gazete)

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024