İklim Krizi

Ankara’nın 110 günlük suyu kaldı

Türkiye‘nin bazı illeri kuraklık sebebiyle su sıkıntısı riskiyle karşı karşıya kaldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Ankara‘daki barajların doluluk oranının yüzde 20’ye düştüğünü ve kentin 110 günlük suyu kaldığını açıkladı.

Yavaş, fazla su tüketimini durdurmak için ABB Meclisi’nde kabul edilmesi halinde 10 metreküp kullanımdan sonra kademeli fatura artışı olacağını vurguladı.

Ayrıca, Mansur Yavaş sosyal yardım alanlarınsa 10 tona kadar, ton başına 1 lira ödeyeceğini ekledi.

Barajlar alarm veriyor

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, suyun tasarruflu kullanılması gerektiğine dikkat çekerek konuyla ilgili şunları söyledi:

Küresel su krizinden ne yazık ki başkentimiz de payına düşeni alıyor. Bu yıl çok kurak ve yağışsız bir yıl geçiriyoruz. Üzerine salgın şartları da eklenince hijyen hassasiyeti ve artan su ihtiyacına bağlı olarak barajlar alarm veriyor. Bu yıl kişi başı su tüketim oranları pandemi nedeniyle daha da yüksek. Hijyen kurallarına mutlaka dikkat edelim ama suyumuzu her zamankinden daha tasarruflu kullanmaya da özen göstermek zorundayız.”

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün verilerine göre kasım ayında Türkiye’de metrekare başına ortalama 33 milimetre yağış düştü.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise kasım ayında yaptığı bir açıklamada İstanbul ve Ankara’da su sıkıntısı beklemediklerini dile getirmişti.