Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile Erzincan İliç’teki Anagold maden sahasında yaşanan çevre felaketi sonrasında, Enerji Bakanlığı tarafından madene verilen 6 işletme ruhsatının iptal edilmediğini duyurdu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘çevre izin ve lisans belgeleri’ iptal edilen madenin, ruhsatlarının devam ettiği belirtildi.
Yavuzyılmaz, konuya dair yaptığı açıklamada, “Bir AK Parti klasiği… Erzincan İliç’te Anagold’un işlettiği altın madeninde yaşanan felaket sonrası; İşletmenin çevre izninin ve lisansının iptal edilmesine rağmen, Enerji Bakanlığının Anagold’a verdiği 6 işletme ruhsatının iptal edilmediğini tespit ettik” ifadelerini kullandı. Bu durum, madenin yüzde 80 ortağı olan SSR Mining şirketinin resmi teknik raporuna dayandırılarak kamuoyu ile paylaşıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni‘nde yaşanan çevre felaketinin ardından madenin “çevre izin ve lisans belgesinin” iptal edildiğini duyurmuştu.
Bu iptal, madenin çevresel etkileri nedeniyle faaliyetlerinin “şimdilik durdurulduğu” anlamına geliyor.
Bakanlık, yığın liçi kayması sonucu oluşan malzemenin geçici olarak depolanacağı bir alanın belirlendiğini ve alanda sızdırmazlık şartlarının sağlanması için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Ayrıca, bölgedeki yüzeysel ve yer altı suları ile hava kalitesi üzerinde olumsuz bir durum tespit edilmediği, çevresel izleme çalışmalarının devam ettiği ifade edildi.
Çevre İzni ve Lisansı’yla ilgili işlemler Bakanlığın “ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü”nce yapılıyor. Buna göre, bir işletmenin çevre izni veya çevre izin ve lisans koşullarına aykırı iş ve işlemlerinin tespit edilmesi durumunda; yetkili merci tarafından Çevre Kanunu‘nun ilgili maddeleri uyarınca idari yaptırımlar uygulanıyor. “Uygunsuzluğun düzeltilmesi” için ise işletmeye yetkili merci, yani Bakanlık tarafından en fazla bir yıla kadar süre verilebiliyor.
İşletmeye süre verilmemesi veya işletmeye verilen sürenin bitiminde uygunsuzluğun giderilmemesi halinde, yetkili merci tarafından çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi iptal ediliyor. Çevre ve insan sağlığı yönünden tehlike yaratan faaliyetler nedeniyle ise işletmeye süre verilmeksizin çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi iptal ediliyor.
Öte yandan maden ocağında meydana gelen liç yığını çökmesine ilişkin soruşturmada, şirketin Türkiye’deki müdürü C.D.’nin gözaltına alındıktan yaklaşık 6 saat sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.
C.D. jandarmadaki işlemlerinin ardından İliç Adliyesi’ne sevk edilmişti. Şüpheli, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmada aralarında maden ocağını işleten firmanın Kanadalı yöneticisinin de bulunduğu 6 zanlı tutuklanmış, 2 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…