Amed Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandıktan sonra, belediye bünyesinde yürütülen Kent Bostanları projesi durduruldu. Ancak yıllardır ekolojik alanda çalışmalar yürüten gönüllüler, doğal ürünlerin yetiştirilmesi için küçük bir alanda çalışmalara başladı. Tamamen gönüllülük esasına dayanan çalışmalarda, tarlada çalışanlar arasında yıllardır ekoloji alanında mücadele veren Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Jeoloji Anabilim Dalı’nda yardımcı doçentlik yaparken KHK ile ihraç edilen Zeki Kanay, yine kayyum tarafından ihraç edilen Bışar İçli ve birçok gönüllü, çalışmaları kaldığı yerden sürdürüyor.
Merkeze bağlı Kababaş köyünde, yerel tohumları yaşatmak için çalışmalar yürüten Ekoloji Derneği üyeleri, 5 dönümlük bir tarlada komün anlayışıyla ekolojik tarım yapıyor. Gönüllüler, yerel tohumun gelişmesi ve yaygınlaşması için 200 bin fide yetiştirerek, Amed köylerinde ücretsiz dağıttı. Ekosistemin titizlikle korunduğu tarlada kimyasal ilaç ve gübre kullanılmazken, müdahaleler de organik ilaçlarla yapılıyor. Yerel tohumlarla çeşit çeşit ürünün yetiştirilmesi amaçlanıyor. Tarlada salatalık, biber, kavun, tere, roka, karpuz, soğan, sarımsak, kabak gibi ürünler yetiştirilirken, tüm işler gönüllüler tarafından yapılıyor.
Yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Kanay, doğaya döndüklerini, yönlerini doğaya çevirdiklerini ifade etti. Kanay, “Topraktan sofraya gelen maddelere kadar doğal ürünler yetiştirmeyi amaçladık. Halkımızı ve çevremizi bilinçlendirmek istiyoruz. Kaybolan yerel tohumların peşine de düştük. 30 yıllık buğday, domates, biber, kabak, patlıcan tohumları bulduk. Bulduğumuz bu tohumları ekip 200 bin fide yetiştirdik ve tüm bu fideleri ücretsiz dağıttık. Bunu sadece yerel tohumun geri dönüşü karşılığında dağıttık” diye konuştu. İsteyen herkesin gelip çalışmalara katılabileceğini belirten Kanay, “Tarlada tamamen gönüllülük ve komün bir anlayış var, o şekilde çalışıyoruz. Yetiştirdiğimiz bütün ürünler topladığımız yerel tohumlardan. Ekolojik ürünler üretmeye çalışıyoruz” dedi.
Kanay, Dicle Nehri kenarında, Sûrlu 40 aileye belediyenin yer verdiğini ve ailelerin üretim yaptıklarını anlatan Kanay, ailelerin bu durumdan çok fayda sağladığını, ancak kayyumdan sonra projenin durdurulduğunu aktardı. Bu projenin durdurulmasının çok üzücü bir durum olduğunu dile getiren Kanay, böylesi projelerin her geçen gün daha da yaygınlaştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…