Yetersiz emisyon kesintilerinin insan hakkı ihlali olduğunu belirten altı Portekizli genç Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açtı. Gençler AİHM’e yöneltilen ilk iklim davası olma özelliği taşıyan davada aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 33 ülke hakkında şikayette bulundu.
Eğer mahkeme dava başvurusunu kabul ederse, insan hakları argümanlarına dayalı diğer iklim davaları için de yol gösterici olacak emsal teşkil edebilir.
Climate Change News’ten Chloé Farand’ın haberine göre dava açılan ülkeler arasında 27 Avrupa Birliği ülkesinin yanı sıra iklim değişikliğine neden olan emisyonlarını yeterli miktarda azaltmayan Birleşik Krallık, İsviçre, Norveç, Rusya, Ukrayna ve Türkiye yer alıyor.
Başvuruda bulunan altı genç ise şu şekilde: Cláudia Agostinho (21), Catarina Mota (20), Martim Agostinho (17), Sofia Oliveira (15), André Oliveira (12) ve Mariana Agostinho (8).
Yapılan başvuruya dayanak olarak Portekiz’de 2017 yılında meydana gelen ve 120 kişinin ölümüne sebep olan orman yangınları gösteriliyor. Araştırmacılar yangının şiddetini küresel ısınmaya bağlıyor.
Bunun yanı sıra geçtiğimiz temmuz ayının Portekiz’de son 90 yılın sıcaklık rekorunu kırması da başka bir gerekçe olarak sunuluyor.
Perşembe günü davayı kamuoyuna duyuran gençlerden Mota, “Geleceğim için korkuyorum. Her yıl evimin daha düşmanca bir yer haline geldiği hissiyle yaşıyorum” ifadelerini kullandı.
Mota konuşmasına “Eğer çocuklarım olsa onları nasıl bir dünya için hazırlamalıyım? Bunlar hergün yüzleştiğim gerçek problemler. 2017 yangınlarından sonra değişmemiz ve iklim değişikliğini acilen durdurmamız gerektiğinin farkına vardık” sözleriyle devam etti.
Davanın bir ilk olması ve kompleks doğası sebebiyle dava dosyasını oluşturmak neredeyse üç yılı aldı. 2017’de düzenledikleri bir bağış kampanyası ile davanın masraflarını çıkardılar.
Bu süreçte gençlere destek veren Global Legal Action Network yöneticisi Gearóid Ó Cuinn davanın “eşi benzeri görülmemiş” bir örnek teşkil ettiğini söylüyor.
Climate Action Tracker tarafından yapılan araştırmaya atıfta bulunan avukatlar, 33 ülkenin planlarından hiçbirinin Paris Anlaşması kapsamındaki küresel sıcaklık artışını “2C’nin çok altına” sınırlama taahhütleriyle uyumlu olmadığını iddia edecekler.
Climate Action Tracker, AB’nin ve dava edilen diğer altı ülkenin taahhütlerinin seviyelerinin, dünyanın geri kalanıyla eşleşirse, en az 3-4 derece ısınmaya yol açacağını bulmuştu.
Davadaki avukatlar, Paris Anlaşması’ndaki en zorlu 1.5 C ısınma sınırına uygun olarak, ülkelerin hem yurtiçinde hem de yurtdışında emisyon azaltımlarını derinleştirmeleri için bir mahkeme kararı arıyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…