Nükleer enerji üretiminden çıkma kararını açıklayıp halihazırda 9 reaktörünü devreden çıkartarak Energiewende(Enerjide dönüşüm) politikasıyla yüzünü yenilenebilir enerji üretimine dönerek güneş enerjisinden elde edilen üretimde önemli mevzi kaydeden Almanya’da 2018 yılında tüketiciler için ortalama elektrik fiyatı 29,42 Cent (Avro) /kilovatsaate tekabül ediyor.
EEG.Umlage =Yenilenebilir enerjiler yasası gereği katkı payı 6,79 Cent(avro) ; Offshore, AbLa , KWKG, 19.madde NEV =diğer katkı payları 0,76 Cent(Avro) ; Umsatzsteuer = KDV 4,70 Cent(Avro); Stromsteuer = Elektrik vergisi 2,05 Cent(Avro) ; Konzessionsabgabe = Belediyeler ait ruhsat/izin 1,66 Cent(Avro) (Bu 5 kalem vergi ve ödentiler/katkı payları toplam elektrik fiyatının % 54,3’ünü teşkil ediyor)
Stromerzeugung = Elektrik üretimi 6,18 Cent (Avro) (%21) ; Netzentgelte = Elektrik hatları kullanma ücreti 7,27 Cent(Avro) (%24,7) : Yani Almanya’da elektrik fiyatının %21’i üretim, %24,7’si elektrik nakil hatları kullanma ücreti ve % 54,3’ü vergi ve katkı paylarından oluşuyor.
(Grafiğin iç çemberinde 2017 yılına ait oranları görüyorsunuz)
Şimdi bu hesaplamayı ortalama tüketici fiyatı ve bileşenleriyle tek tek grafik üzerinden inceleyerek durumu güneş enerjisinin imkanları açısından izah etmeye çalışalım:
Almanya’da Yenilenebilir Enerjiler Yasası gereği bu alanda uygulanan katkı payı (EEG-Umlage) 6,79 Cent(Avro) ile halihazırda fiyatın % 23,1′ ine tekabül ediyor . Bununla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik olduğu gibi şebekeye verilirken bunun fiyatı kurulum yılındaki maliyetleri karşılayacak şekilde 20 yıl süreyle sabit olmak üzere tesbit ediliyor. Yasanın çıktığı 2000 yılından beri ise güneş enerjisi kurulum maliyetleri sürekli düşüyor. Bu nedenle örneğin 2010 yılında kurulan bir çatı santrali için 2030 yılına dek geçerli verilen fiyat 2002 yılında verilen ve 2022 yılına dek geçerliliğini koruyacak olan fiyatın daha altında.Günümüzdeki güneş enerjisi kurulum maliyeti ise diğer elektrik üretim araçlarına göre benzer seviyelerde ve bunun da altına inmeye başladı. Dolayısıyla fonlama gerekçesi kalmadı.
Sayısal olarak ifade edersek, 2000 yılında yayınlanan Yenilenebilir Enerji Yasasına göre her yıl kurulan güneş enerjisi maliyetleri de tespit edilerek fiyatlar yeniden belirlenmişti (maliyetlerin düşmesine bağlı olarak şebekeye verilen elektrik için yapılan ödeme kilowatsaat başına 2006 yılında 40 Cent(Avro) civarına , 2010 yılında 30 Cent (Avro) civarına düştü).
Grafik açıklaması:
2006’dan 2013′ e dek 1 kilovatt çatı solar santral kurulum toplam fiyatı 5000 Avro’dan 1684 Avro’ya düştü. Yenilenebilir Enerjiler Yasası gereği bu alanda uygulanan katkı payı tüm elektrik tüketicileri tarafından ödenmesi gerekirken sanayi sektörü kendisine bu alanda bir muafiyet sağlamayı başararak katkı paylarının mesken tipi tüketicilerin faturasına fazla yansımasına neden oldu.
Elektrik vergisi : Elektrik vergisi ise “Çevre Vergisi” nin bir parçası olarak 1999 yılında iklim koruma tedbirlerinin finansmanı için uygulanmaya kondu. Ancak zamanla hükümetler bir yerden sonra bu vergi gelirlerini büyük ölçüde emeklilik sigortasını ayakta tutabilmek için sarf etmeye başladılar.
KWK /Bileşik ısı ve elektrik/Combined Heat and Power (CHP) katkı payı : Isı üretiminin yanısıra elektrik de üreten teknolojiler için 2002 yılında uygulanmaya başlamış olan bir ödenektir.
19 NEV Katkı payı : Sanayi kuruluşlarına enerji nakil hatları ücretlerinde indirim sağlayan ve 2012 yılından beri uygulamada bulunan bir ödenektir.
Offshore Mali Mesuliyet katkı payı : Denizlerde kurulan rüzgar santrallerinin ulusal şebekeye bağlanmasında gecikmeler veya aksamalar ortaya çıkması halinde doğacak tazminat taleplerinin finansmanı için kilovat saat başına 0,25 cent(Avro) olarak tahsil ediliyor.
Ruhsat/izin ücreti: Belediyelerin payı, belediye sınırları içinde nakil hatları inşası ve işletme masrafları karşılığı tahsil edilen bir ücrettir.
2018 yılında güneş enerjisinden üretilen elektrik ise artık en ucuz elektrik denebilir . Zira bu yılın ihalelerinde üreticiler güneşten elde edilen elektrik için 4,3 Cent(Avro)/ kilovattsaat fiyat verdiler. Bu fiyat, kömür üreticilerinin (uzun vadede çevreye ve insana verdiği zararların parasal karşılığı itina ile maliyet hesaplarının dışında tutulmasına rağmen) ürettiği elektrikten daha ucuz, hatta rüzgar enerjisi için verilen fiyatın da altında bulunuyor.
Onshore rüzgar enerjisinde ise fiyat son ihale ile 4,6 cent(Avro)/kilovattsaat ile öncekine göre artış gösteriyor.1
Anlaşılan o ki Yurttaşın Enerji santrali (Y.E.S.) açısından işler giderek öztüketim için üretim yapmak ile özdeşleşiyor. Bu eğilimi güçlendiren bir faktör ise depolama (akü) teknolojilerindeki gelişme. Üretici fiyatlarındaki düşme fazla elektriği satmanın muhtemel getirisini -bir evin çatısından hareket edersek- mali bakımdan ihmal edilebilir düzeylere indiriyor.2 Güneş enerjisinden üretilen elektiriği üreticiler tamamını şebekeye veriyor, kendi kullanacakları elektriği ise satın alıyorlar. Fakat maliyetler düştüğü için bu hesap tersine döndü. Artık çatısına panel kuran yurttaş açısından güneş enerjisini kullanmak daha akıllıca görünüyor.
Son notlar
1: https://www.erneuerbareenergien.de
2: Stromreport Newsletter 21.2.2018
(Güneş Gönüllüsü)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…