Aliağa'da asbestli geminin Türkiye'ye getirilmesine karşı eylem gerçekleştirilmişti.
Brezilya‘dan söküm için Türkiye‘ye gelen NAe Sao Paulo gemisi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca verilen onaya tepkiler sürüyor. Aliağa Çevre Platformu ile Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla ilçede bir araya gelen Aliağa halkı ve çevre örgütleri, “ölüm gemisine” karşı eylem düzenledi.
Evsensel’in aktardığına göre; Aliağa Demokrasi Meydanı‘nda yapılan açıklamada, “Havama suyuma toprağıma dokunma”, “Kanser olmak istemiyoruz” sloganları atıldı. Eyleme HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu da katıldı.
Basın açıklamasını okuyan Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) Sözcüsü Özgül Çağlar, “Aliağa’mıza, İzmir’e, Ege Denizi’ne ve çevredeki tüm tarım havzalarına kıyılıyor. Çocuklarımıza kıyılıyor. Geleceğimiz karartılmak isteniyor. Ülkemiz, dünya gemilerinin çöplüğü değildir. Bizler bu geminin ikizi olan ve 2007 yılında İngiltere Hartlepool Tersanesi‘nde sökülen Clemenceau’ya ait raporda, gemide bin tona yakın asbestli ve tehlikeli madde olduğunun belirtildiğini biliyoruz. Sao Paulo gemisinin son dönemde kısmen bazı toksik maddelerden arındırılmış olduğunu farz etsek bile, kalan toksik maddelerin bakiyesi, Aliağa’da her gün tüm canlıları hastalık ve ölüme götüren koşulları daha da ağırlaştıracaktır” dedi.
Geminin yüzen tehlikeli bir atık olduğunu söyleyen Çağlar, “Ölüm gemisinin Aliağa’ya gelmesi; tehlikeli atıklardan ilk olarak doğrudan etkilenecek olan gemi söküm emekçilerinin; Aliağa, İzmir ve hurda metal fabrikalarının olduğu havzalarda yaşayan tüm yurttaşların, tüm canlıların sağlıklı çevrede insanca yaşama haklarının ihlali anlamına gelmektedir” diye konuştu.
Aliağa’da eylem yapan çevre aktivistleri ve yurttaşların talepleri ise şöyle:
Ortak açıklamanın imzacıları arasında ALÇEP, Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, Ankara Kent Ekoloji Ağı, Ayvalık Tabiat Platformu, Bergama Çevre Platformu, Burhaniye Çevre Platformu, Çandarlı Halk Meclisi, Çeşme Çevre Platformu, Çiğli-Der, Çiğli Kent Konseyi, Çevre Dostu Platformu, DİKÇEP, EGEÇEP, Ege Su Platformu, FOÇEP, Foça Forum, Foça Kent Konseyi, GÜLDER, Güzelbahçe Emek ve Demokrasi Platformu, Ilgın Çevre Platformu, İZÇEP, İzmir Yeşil Gelecek Derneği, İzmir Dersim Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi, Polen Ekoloji, Salda Gölü Koruma Derneği, Van Çevre Derneği yer aldı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…