Kategoriler: İklim KriziManşet

Alaska’da petrol sondajları kutup ayılarını tehdit ediyor

Alaska‘nın Arctic National Wildlife Refuge (ANWR) bölgesinde fosil yakıt sondajı, kutup ayıları için “ölümcül” petrol sızıntıları riskini beraberinde getirebilir. 2017’de eski ABD başkan Donald Trump tarafından kabul edilen bir yasa ile bu bölgede sondaj yapılmasının önü açılmıştı. Ancak bu karar, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında on yıllardır süregelen şiddetli tartışmaların bir sonucuydu. Bu bölge, tahminen 11 milyar varil petrol barındırıyor ve aynı zamanda, yaban hayatı için bir cennet olarak biliniyor.

ABD Başkanı Joe Biden göreve başladığı ilk gün, ANWR içindeki sondaj faaliyetlerini gözden geçirilmek üzere askıya aldı. 2023 yılında ise, Trump döneminde bölge için verilen yedi petrol ve gaz lisansını iptal etti.

Ancak Biden yönetimi yasal olarak, eğer Kongre Trump’ın vergi yasasında belirlenen hükümleri değiştirecek bir yasayı geçiremezse, 2024 Aralık ayına kadar ANWR için ikinci bir kiralama satışı yapmak zorunda.

Yeni yapılan bir araştırma, “en kötü senaryo” petrol sızıntılarının bölgede yavru yetiştiren ve mors balinası leşleriyle beslenen kutup ayılarını nasıl etkileyebileceğini modellemek için kullanıldı. Araştırma, ANWR içinde meydana gelebilecek ciddi bir petrol sızıntısının 38 kadar kutup ayısını ölümcül düzeyde petrole maruz bırakabileceğini ve onlarca ayıyı daha zararlı düzeyde etkileyebileceğini buldu.

Kutup ayılarına yönelik petrol sızıntısı tehdidi, iklim değişikliği nedeniyle artan bir risk. İklim değişikliği deniz buzullarının da erimesine neden olduğu için, kutup ayılarının yaz aylarında daha fazla zamanlarını karada geçirmeleri gerekiyor.

Beyaz Saray: Alaska’daki dev ‘karbon bombası’ projesine onay verilmedi
NASA: Batı Alaska’daki metan sızıntıları, tundra yangınlarından kaynaklanıyor

Petrol sızıntıları Alaska’daki tüm canlılar için risk

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, 1970’lerden beri ANWR’da petrol sondajı yapılmasını tartışıyor. Bölge, Alaska’nın kuzey yamacında, petrol ve gaz faaliyetlerinin yoğun olduğu geniş bir araziye komşu durumda. Biden yönetimi 2023’te Willow petrol projesi gibi tartışmalı projelere nihai onay verdi.

Alaska’da halihazırda yılda yaklaşık 2 bin petrol ve tehlikeli madde sızıntısı meydana geliyor. 1989 yılında Exxon Valdez petrol tankeri karaya oturmuş ve 11 milyon galon petrolden fazla sızıntı yaparak ABD tarihindeki en kötü çevre felaketlerinden birine neden olmuştu. Bu nedenle çevreciler; göçmen karibu, kurtlar, Kuzey Amerika’nın üç ayı türü ve yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan ANWR’yi korumak için mücadele ediyor. Ayrıca, bölge Gwich ve Iñupiat yerlilerinin de yuvası.

ANWR kıyı düzlüğü, kutup ayılarının en yoğun kış uykusu alanlarından birine sahip ve sonbaharda deniz buzu seviyesinin en düşük olduğu zamanlarda önemli bir dinlenme ve hareket koridoru sağlıyor. Bu dönemde kutup ayıları, yerli toplulukların avladığı mors balinalarının artıklarını yiyerek beslenirler. Araştırma sonuçları, petrol sızıntısına hazırlıklı olmanın ve olası çevresel etkilere karşı önlem almanın önemini vurguluyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete