Alakır’da 4 HES te yasadışı

Yazar:
Haber Merkezi

Danıştay, Alakır Nehri ve vadisinin tamamını 1’inci derecede Doğal SİT alanı ilan eden yerel mahkeme kararını onadı. Vadide yapımı planlanan 4 HES’in yapılamayacağı belirtildi.

Antalya’nın Kumluca ilçesinde 4’ü tamamlanmış 4’ü planlama aşamasında 8 HES projesine karşı yürütülen mücadelede çevrecilere yargıdan sevindirici haber geldi. Danıştay 14’üncü Dairesi, Alakır Nehri ve vadisinin tamamını 1’inci derecede Doğal SİT alanı ilan eden yerel mahkeme kararını onadı. Vadide yapımı planlanan 4 HES’in kesinlikle yapılamayacağını belirten Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatları, tamamlanmış 4 HES hakkındaki kararı ise bakanlıkların vereceğini söyledi.

Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi’nin Alakır’ın doğduğu yerden denize döküldüğü alana kadarki tüm havzasının birinci derecede doğal SİT alanı olduğunu gösterir kararını hukuk ve usüle uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep olmadığını belirten Danıştay’ın kararı vadi savunucularını sevince boğdu.

Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları’ndan (ÇEHAV) avukat Tuncay Koç, Danıştay kararının vadi için olumlu olduğunu belirterek “Mevcut HES’lerle ilgili yeniden işlem yapma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın takdirinde. Fakat şirketlerin de kazanılmış hakkı olduğu için orada bir problem var. Hukuki olarak mevcut HES’ler karardan önce işletmeye geçtiği için onlar devam edecektir” dedi. Koç, proje aşamasındaki 4 HES’in ise yapılamayacağını belirterek “Vadide planlanan diğer 4 HES’in ÇED raporlarının çıkmaması gerekiyor. Bu raporlar çıksa bile mahkeme kararıyla durdurulacaktır” diye konuştu.
ÇEHAV’dan Barış Yıldırım ise, Alakır’ın kültür ve tabiat varlıkları hukuku hükümlerine göre 1. derece doğal sit statüsüne getirildiğini kaydederek “Doğal SİT statüsü, hukuksal temellere dayalı bir doğa koruma statüsüdür. Tabiat varlıklarının korunması, anayasal bir zorunluluktur. 1. derece doğal SİT kararı vadi için koruma kalkanı görevi görecek. Koruma hukukuna göre doğal sit alanlarında “kesinlikle, hiçbir şekilde” baraj ve hidroelektrik santrali yapılamıyor” dedi.

Alakır için mücadele eden çevreciler, Danıştay kararından bir süre önce vadi üzerinde kurulu santrallerin reel üretimi yansıtmadığını öne sürerek Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK), Bilgi Edinme Yasası gereğince başvuruda bulunmuştu. Alakır’da işletmedeki bir HES’in yıllık reel elektrik üretim miktarını soran çevrecilere kurum, ‘gizli bilgi’ diyerek yanıt vermemişti.

(Milliyet)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024