Kategoriler: Ekolojik YaşamManşet

Akyatan2016’nın göç rotasını uydu üzerinden izleyebilirsiniz

Yazar:
Haber Merkezi

WWF-Türkiye ve Orman Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü, Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda yuva yapan bir yeşil deniz kaplumbağasına uydu vericisi taktı. Akyatan2016 ismi verilen deniz kaplumbağasınn göç rotası uydu üzerinden takip edilebilecek.

Adana’daki Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda 10 yıldır deniz kaplumbağalarını korumak için çalışan WWF-Türkiye, Orman Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü ile birlikte bir yeşil deniz kaplumbağasına uydu verici taktı. Bu uydu vericisi sayesinde “Akyatan2016” adlı yeşil deniz kaplumbağasının kış boyunca Akdeniz’de izleyeceği göç rotası takip edilebilecek.

Akyatan Kumsalı’nın yeşil deniz kaplumbağası yuvalaması açısından Türkiye ve Akdeniz Havzası için önemli kumsallardan biri olduğunu belirten WWF-Türkiye Doğa Koruma Yönetmeni Ayşe Oruç, “Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Listesi’nde dünya çapında tehlikede (endangered), Akdeniz’de ise önemli derecede tehlikede (critically endangered) statüsünde yer alan yeşil deniz kaplumbağasının göç rotasının bilinmesi doğa koruma çalışmaları açısından oldukça önemli. Artık kaplumbağanın kıyılardan ayrıldıktan sonra nerede kışladığını, nerede beslendiğini takip edebileceğiz. Bu sayede onları bekleyen tehlikelere karşı da önlem alabileceğiz.” dedi.

Akyatan2016’nın rotası kısa bir süre sonra seaturtle.org internet sitesinden izlenebilecek.

Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası

Akyatan Lagünü ile Akdeniz arasında Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin şekillendirdiği, Türkiye’nin en büyük kumulları yer alıyor. Bu kumullar, yeşil deniz kaplumbağasının (Chelonia mydas) Akdeniz’deki en önemli yuvalama kumsallarından biri. Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, geniş bir memeli, amfibi, sürüngen ve kuş çeşitliliğine sahip. Alan çalışmalarına bugüne kadar farklı üniversitelerin farklı bölümlerinden 350’nin üzerinde gönüllü katıldı. 10. yılını tamamlayan kamp, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve akademik kuruluşlar arasında gerçekleşen en uzun çalışma özelliğini taşıyor.

Yeşil deniz kaplumbağasının (Chelonia mydas)

Yeşil deniz kaplumbağasının Akdeniz’deki yuvalama bölgeleri Türkiye, Lübnan, İsrail, Mısır, Suriye ve Kıbrıs.

Akdeniz’deki yeşil deniz kaplumbağası popülasyonunun yüzde 50’den fazlasının Türkiye’de yuvaladığı biliniyor. Yeşil deniz kaplumbağası, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Listesi’nde dünya çapında tehlikede (endangered) bulunan türler arasında yer alıyor, Akdeniz’de ise önemli derecede tehlikede (critically endangered) statüsünde.

Bu tür, Akyatan Kumsalı’nı Haziran-Temmuz aylarında yoğun bir şekilde yuvalama alanı olarak kullanıyor. Akyatan Kumsalı, yeşil deniz kaplumbağasının yuvalaması açısından Türkiye ve Akdeniz Havzası için önemli kumsallardan biri konumunda. Kumsal, iyi korunan ve insan etkisinin az olduğu bir alanda olması nedeniyle, Türkiye ve Akdeniz’de yeşil deniz kaplumbağasının geleceği açısından çok değerli.

 

(Yeşil Gazete)

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024