Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 5 Ocak’ta Akyaka için yeni bir İmar Planı Revizyonu‘nu askıya çıkardı. 5 Şubat’a kadar askıda kalacak plan değişikliklerine itiraz süreci ise devam ediyor. Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi de, Akyaka İmar Planı Revizyonu ile ilgili itiraz yoluna başvuruyor.
Bakanlığın ilk kez 2020’de gündeme getirdiği plan değişikliğinin, her ne kadar ‘koruma amaçlı‘ olduğu ifade edilmiş olsa da rant amaçlı hazırlandığı gerekçesi ile Akyakalılar plana itiraz etmişti. Plan, Akyakalıların açtığı dava sonunda iptal edilmişti. İptal kararına Bakanlığın yaptığı itiraz Bölge İdare Mahkemesi tarafından red edilerek karar onaylanmıştı.
Bakanlık, Danıştay’a taşıdığı davada yargı süreci devam ederken 2021 ve 2023 yıllarında iki kez daha aynı planı küçük değişikliklerle yeniden askıya çıkardı. Akyakalılar bu planlara da itiraz ederek yeniden dava açtı.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi eşsözcüleri Candan Süsoy ve Serdar Denktaş, “Yargı süreçlerinin tamamlanmasını beklemeden Bakanlık 2021’de gündeme getirdiği plan değişikliklerini şimdi neredeyse tıpa tıp aynen yeniden geçirmeye çalıştığına şahit oluyoruz” dedi. Peki bu karara Akyakalılar neden itiraz ediyor?
Akyakalılar askıda olan ve öncekilerden çok farklı olmayan plan değişikleri ile Akyaka’nın temel sorunlarına hiç bir çözüm getirilmediği gibi sorunları çok daha ağırlaştıracak uygulamaların öngörüldüğünün altını çiziyor. Plana itiraz edilmesinin nedenleri ise şöyle sıralanıyor:
Öte yandan Gökova Meclisi askıdaki projeye karşı itirazlarını yapacaklarını ve iptali için yeni bir dava açacaklarını bildirdi. İtirazlara ilişkin yapılan açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:
“Yapılmak istenen plan değişikliklerinin mahkeme kararları ile kamu yararına olmadığı ortaya konulmuşken, Akyakalılar bu planları istemediğini net bir şekilde ifade etmişken Bakanlığın yargı kararlarını tanımayan, halkın taleplerine kulak asmayan, Yönetim Planını hiçe sayan bu tutumunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Bakanlığa daha önceki plan değişikliği girişimlerinde yaptığımız çağrıyı bir kez daha yinelemek istiyoruz:
Yargının verdiği kararı dikkate alın ve bu rant projesindeki ısrarınızdan vazgeçin. Geçekten ‘koruma amaçlı’ bir plan hazırlamak istiyorsanız Akyakalılara kulak verin ve Gökova ÖÇKB Yönetim Planı’nı masanıza alın. İmar plan değişikliğini Yönetim Planı’na uygun şekilde, yerel paydaşlarla birlikte hazırlayın. Gökova Meclisi ve yerel sivil toplum örgütleri olarak bu şekilde hazırlanacak bir imar plan değişikliğine destek vereceğimizi ve tarafı olacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Aksi durumda, rant projelerine sonuna kadar karşı durmaya devam edeceğiz ve geçit vermeyeceğiz.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…