Manşet

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin durdurulması için dava açıldı

Yazar:
Haber Merkezi

Adana, Mersin ve Hatay’dan sivil toplum kuruluşları, Mersin’de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin durdurulması için dava açtı.

Danıştay’da görülmesi için Adana İdare Mahkemesi’ne başvuran hak savunucuları gerekçe olarak santralin geçerli bir Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) ve üretim lisansı olmamasını gösterdi.

‘Mevzuat karmakarışık hale getirildi’

Medyascope’tan Doğu Eroğlu’nun haberine göre davayı açan avukatlardan İsmail Hakkı Atal, siyasal kararlara dayalı Akkuyu NGS’yi hukuka uygun hale getirmeye çalışan idarenin, bu çabalarıyla tüm mevzuatı karmakarışık hale getirdiğini söyledi.

Davacılar arasında, İskenderun Körfezi’ne kurulması planlanan pek çok kömüre dayalı termik santral projesine karşı çıkan Çevre ve Tüketici Koruma Derneği, Mersin Çevre Dostları Derneği, Antakya Çevre Koruma Derneği, İskenderun Çevre Koruma Derneği, Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği gibi Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) mensubu kurumlar var. Diğer davacılar ise Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği, Erzin Turunçgil Üreticileri Birliği, Erzin Ziraat Odası, Erzin Yeşilkent Sulama Kooperatifi, Adana Tabip Odası ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası.

Fotoğraf: Medyascope

Atal: Milli güvenlik sorununa dönüşebilir

Dava dilekçesinin teslim edilmesinden önce bir araya gelen kurumlar 5 Mart günü Adana Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan İsmail Hakkı Atal, İdlib krizini hatırlatarak inşaatın tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin Akkuyu NGS üzerinde hiçbir kontrolünün olmayacağını, bu haliyle Akkuyu NGS’nin bir milli güvenlik sorununa dönüşebileceğini belirtti.

‘Sıcaklık sebebiyle çalışamayacak’

Atal, iptal davasında dikkate alınmayan depremsellik risklerinin Mayıs 2019’da Akkuyu temelinde meydana gelen çatlaklarla ortaya çıktığını anımsattı. Fransa’da iklim değişikliğine bağlı meydana gelen sıcak hava dalgalarının nükleer santrallerin çalışmasını önlediğini söyleyen Atal, Mersin’deki Akkuyu NGS projesinin de iklim değişikliği yüzünden artacak yaz deniz suyu sıcaklıkları yüzünden çalışamayacağını belirtti.

Davacılar, Akkuyu NGS için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED Olumlu Kararı’nın iptal edilmesini ve bu karar beklenmeksizin santralin çevre izinlerinin yürütmesinin durdurulmasını, yani inşaata dur denmesini istiyor.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024