Ağı Dağı Maden Projesi’ne verilen ÇED olumlu kararı zaman aşımına uğradı

Yazar:
Haber Merkezi

Kazdağları’nda yapılması planlanan “Ağı Dağı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesi“nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı zaman aşımından dolayı geçerliliğini yitirdi.

ÇED Yönetmeliği’nin 14-(4) maddesine göre, ÇED olumlu kararı verilen proje için yedi yıl içinde mücbir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanmazsa bu karar geçersiz oluyor.

‘Belirtilen süre içerisinde yatırıma başlanmadı’

Bu maddeden yola çıkarak TEMA Vakfı, madenin bölgede bir faaliyet göstermemesi sebebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne ÇED olumlu kararının geçersiz sayılmasına ilişkin 15 Ağustos 2021’de başvurdu.

Başvuruyu değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ise 28 Eylül tarihinde TEMA Vakfı’na yaptığı yazılı açıklamada, Ağı Dağı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesi’nin ÇED Olumlu Kararı’nın geçerliliğini yitirdiğini bildirdi.

Açıklamada “ÇED Yönetmeliği’nde belirtilen süresi içerisinde yatırıma başlanmadığından 14.08.2014 tarihli ve 3582 sayılı ÇED Olumlu Kararı’nın geçerliliğini kaybettiği hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim” ifadeleri kullanıldı.

‘Maden ruhsatlarının iptal edilmesini istiyoruz’

Kararı değerlendiren TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Yöre halkının, Çanakkalelilerin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının bugüne kadar maden projelerine karşı gösterdiği mücadelenin bir eseri” dedi.

Sözlerine “Bununla birlikte, hepimizi sevindiren bu gelişme bile bölgedeki maden tehdidinin tamamen ortadan kalktığını göstermiyor” ifadesini de ekleyen Ataç, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Kaz Dağları başta olmak üzere Çanakkale’de yaşam zaman kazandı. TEMA Vakfı olarak 2019 yılında hazırladığımız ‘’Kaz Dağları Yöresinde Madencilik’ raporuna göre yörenin yüzde 79’u madenlere ruhsatlıydı. Ruhsatların hayata geçmesiyle Kaz Dağları doğası, tarımsal üretimi ve kültürel değerleriyle yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalacak.

Bu tehdide karşı Kaz Dağları’nın doğal, tarımsal ve kültürel değerleriyle koruma altına alınmasını ve maden ruhsatlarının iptal edilmesini talep ediyoruz.”

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024