Deprem bölgesinin tamamı ‘cazibe merkezi’ kapsamına alınacak. Bölgelerarası gelişmişlik farklarının giderilmesi amacıyla 24 ilde uygulanmakta olan Cazibe Merkezleri Programı kapsamı, depremden etkilenen illerin tamamını kapsayacak şekilde genişletilecek.
6 Mart’ta yapılan kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın açıkladığı düzenleme, Cumhurbaşkanı kararı ile yapılacak.
ekonomim.com‘un aktardığına göre, yatırımlarla Cazibe Merkezleri Programı kapsamında halihazırda desteklenen iller arasında depremden etkilenen Adıyaman, Diyarbakır, Malatya ve Şanlıurfa illeri yer alıyor. Düzenleme hayata geçirildiğinde Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye ve Elazığ da bu kapsama alınacak.
Deprem felaketinin ardından bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için, bu illerin tamamının 6’ncı bölge teşviklerinden yararlanması önerileri gündeme gelmişti. Ancak teşvik düzenlemesinde bölgeler, illerin sosyoekonomik gelişmişlik endeksi sıralamasına göre belirlendiği için, teşvik mevzuatında bir değişiklik düşünülmedi.
İşletme döneminde enerji giderlerinin yüzde 30’u toplam 10 milyon lirayı geçmemek üzere üç yıl boyunca destekleniyor.
Makine ve teçhizat alımlarında KDV istisnası, ithal makine için gümrük vergisi muafiyeti, 10 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi ve işçi hissesi desteği ve yatırım yeri tahsisi sağlanıyor.
Kurumlar vergisi yüzde 50 yatırıma katkı oranına göre yüzde 90 indirimli olarak uygulanıyor.
Üst limiti 1,8 milyon lira olmak üzere; TL kredilerde 7 puan, döviz kredilerinde 2 puan indirim yapılıyor.
İmalat sanayindeki yatırımlara inşaat gideri için KDV iadesi sağlanıyor, imar ile ilgili bina inşaat, yapı kullanma izni, parselasyon harcından istisna sağlanıyor.
İnşa edilen binalar beş yıl süreyle bina vergisi muafiyetinden, teşvik süresi sonuna kadar ise arazi vergisi muafiyetinden yararlanıyor.
2 Ocak 2018’deki Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe alınan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen program kapsamında bulunun diğer iller ise Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Hakkâri, Iğdır, Kars, Mardin, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Muş, Siirt, Sivas, Şırnak, Tunceli ve Van‘dan oluşuyor.
Programla görece az gelişmiş bölgelerdeki yatırım ortamını canlandırarak istihdam, üretim ve ihracatın artırılması ve bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasına yönelik yatırımların desteklenmesi amaçlanıyor.
Programdan yararlanan işletmelere, yürürlükteki yatırım teşvik mevzuatında, 6’ncı Bölge için verilen destek unsurlarının tamamı sağlanıyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…