Avrupa Birliği (AB), Rusya’dan doğalgaz tedarikinin kesilmesi ihtimaline karşı hazırladığı acil durum planı kapsamında bütün üye ülkelerden gaz tüketimlerini yüzde 15 azaltmalarını talep etti.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’de ‘Güvenli Kış İçin Gaz Tasarrufu’ başlıklı paketle ilgili basın toplantısı düzenledi. Rusya’nın yüksek fiyatlara rağmen gaz arzını kasıtlı olarak düşük tuttuğunu söyleyen von der Leyen, Gazprom‘un piyasayı sıkılaştırdığını ve fiyatları yukarı çektiğini ifade etti.
Von der Leyen, hali hazırda AB üyesi 12 ülkede Rus gazının kısmen veya tamamen kesintiye uğradığına işaret ederek, “Rusya’dan gaz akışı, geçen yılın aynı döneminin üçte birinden daha az durumda bulunuyor. Rusya bize şantaj yapıyor, enerjiyi silah olarak kullanıyor” dedi.
Avrupa’nın Rus gazının tamamen kesilmesi durumuna hazır olması gerektiğine dikkati çeken von der Leyen, buna karşı ortak gaz deposu kurduklarını ve depoların şu anda yüzde 64 doluluk seviyesinde olduğunu aktardı.
Komisyon Başkanı, çalışmalar sonucunda Rusya dışındaki kaynaklardan gelen gazın da 2022’nin başından bu yana 35 milyar metreküp arttığını dile getirdi; talebe ve enerji tasarrufuna odaklanmak istediklerini ifade etti:
“Hazırlıklar yeterli değil. Rus gazının tamamen kesintiye uğraması olasılığına hazırlanmalıyız. Rusya, gaz arzını azaltarak üzerimizde baskı kurmaya çalışıyor. Dolayısıyla Rus gazının tamamen kesilmesi ve bunun tüm AB’yi vurması muhtemel bir senaryo.”
AB pazarında herhangi bir ülkede yaşanacak gaz krizinin bütün ekonomileri olumsuz etkileyeceğine işaret eden von der Leyen, gaz depolarını daha hızlı doldurmak için tasarruf yapmaları gerektiğini, bunun için de tüketimi azaltmaları gerektiğine vurgu yaptı; “Üye ülkelerden gaz tüketimini yüzde 15 azaltmalarını istiyoruz. Bu 45 milyar metreküp gaza eşdeğer. Bu azalışla Rus gazının tamamen kesilmesi durumunda bu kışı güvende geçirebiliriz” diye konuştu.
AB Komisyonu’nun hazırladığı önlemler paketinde, Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatını kesmesi durumunda tüketimi azaltmayı içeren acil durum planı yer alıyor. Planda bütün üye ülkelerin 1 Ağustos 2022 ile 31 Mart 2023 arasında gaz talebini son 5 yıldaki ortalamalarının yüzde 15’i oranında azaltması hedefi belirleniyor.
Acil durum ilan edilmesi durumunda yüzde 15 kesintinin zorunlu olması bekleniyor.
Paketin uygulamaya girmesi için üye ülkelerin bunu onaylamaları gerekiyor.
AB’nin doğalgaz tedarikinde Rusya yüzde 40’lık paya sahip durumda. AB geçen yıl Rusya’dan 155 milyar metreküplük doğalgaz ithal etmişti.
AB ülkeleri Ukrayna’nın işgali sonrası ortaya çıkan koşullar nedeniyle Rus gazına olan bağımlılığı hızla azaltmak istiyor.
Avrupa Birliği Rusya’ya enerji bağımlılığından kurtulmak ve olası enerji krizine hazırlıklı olmak için bir yandan yenilebilir enerjiye geçiş projelerine ağırlık verirken, kapatılan kömürlü santralleri de geçici olarak açıyor.
Ayrıca Avrupa Parlamentosu, Komisyon’un isteği üzerine doğal gaz ve nükleer enerjiyi, vetolara ve iklim aktivistlerinin tüm itirazlarına rağmen “sürdürülebilir” olarak sınıflandırdı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…