Sivrisinekler bira içenleri daha çok ısırıyor

Smithsonian dergisi dünya genelindeki insanların neden yüzde 20’sinin sivrisinekler için daha “çekici” olduğunu araştırdı. Bira sevenleri üzecek bu araştırmanın sonucunda sivrisineklerin mayaya bayıldığı ortaya çıktı!

Bir Smithsonian dergisi yazarı konuyla ilgili yazdığı yazısında “bir bira şişesinden içilecek birkaç yudum bile sizi sivrisinekler için daha ‘çekici’ yapmaya yeter” dedi. Sivrisineklerin maya sevmesinin yanı sıra alkolun içindeki ethanol miktarının vücut ısısını artırması da sivrisineklerin hedefi olmayı kolaylaştırıyor.

Uzmanlar kan grubundan, metabolizmaya, hamilelikten, egzersiz yaparken salgılanan ter miktarına kadar pek çok şeyin sivrisineklere “çekici” gelebileceğini söylüyor.

EGZERSİZ YAPIYORSANIZ ISIRILMA RİSKİNİZ YÜKSEK

Örneğin terdeki laktik asit ve başka diğer maddeleri koklayabilen sivrisinekler böylece avına daha kolay ulaşıyor. Bu yüzden, eğer koşuyorsanız ya da egzersiz yapıyorsanız, daha hızlı nefes aldığınız ve terlediğiniz için ısırılma riskiniz daha yüksek.

Sivrisineklerin hedefi olamk için kan grupları da çok önemlidir. Eğer “A” ya da ama asıl “0” grubuysanız sivrisineklerin en gözde yemeğisiniz.

HAMİLE KADINLAR DA RİSK ALTINDA

Şişmanlar da sivisineklerin gözdesi arasında… Örneğin hamilelerin sivrisinek ısırığına maruz kalma riski hamile olmayan kadınlarla karşılaştırıldığında daha yüksek. Gebeliğin son safhalarında olan kadınların nefes verme oranı yüzde 21 artıyor ve nefesteki nem ve karbondioksit sivrisinekleri çekiyor. Hamile kadınların karın bölgesinde yaklaşık 1 derecelik daha yüksek sıcaklık olduğundan, bu, vücudun, ter yoluyla, sivrisineklere çekici gelen maddeler salgılamasına yol açıyor.

SİYAH VE KIRMIZI CEZBEDİYOR

Koyu renk elbise giyenlerin, açık renk giyenlere oranla, sivrisinekleri daha çok cezbettiğini belirtiliyor. Sivrisinekleri en çok çeken iki renk siyah ve kırmızı. En az çeken renk ise sarı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karadeniz giderek Marmara’ya benziyor: Kirli ve oksijensiz

ODTÜ Bilim-2 gemisiyle Karadeniz kıyılarındaki kirliliği inceleyen ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları, Karadeniz'in kirlilik açısından giderek Marmara Denizi'ne benzediğini buldu.

İklim değişikliği dünyanın dönüş hızını yavaşlatıyor, günler giderek uzuyor

Küresel ısınmanın etkisiyle eriyen buzulların ekvator çevresinde birikmesiyle dünyanın dönüş hızı giderek azalıyor. Uzmanlar, günlerin uzunluğundaki değişimin hassas zaman ölçülerine dayanan internet ve GPS sistemlerini etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Yapay zeka yatırımları Google’ın net sıfır planlarını suya düşürebilir

Enerji ihtiyacı giderek artan veri merkezlerine bağımlı olan Google'ın...

Araştırma: Ozon tabakasına zarar veren gazlar beklenenden hızlı azalıyor

Atmosferdeki zararlı gazların beklenenden daha hızlı bir şekilde azaldığını ortaya koyan bilim insanları, ozon tabakasını korumaya yönelik uluslararası çabaların 'büyük bir küresel başarı' olduğunu söyledi.

Erasmus AI’den iklim değişikliği odaklı yapay zeka dil modeli: ClimateGPT

İklim değişikliği odaklı ilk yapay zeka modeli olan ClimateGPT, 200 milyondan fazla akademik çalışmayı barındırıyor ve kendisine sorulan soruları makaleleri kaynak göstererek yanıtlıyor. Ancak doğru yanıt yüzdesi halen 'veri yetersizliği' nedeniyle yüksek değil.

EN ÇOK OKUNANLAR