Yalovalı çevrecilere açılan kamu davası düştü

Yalovalı çevrecilere açılan 3 davadan birisi olan ve Yalova’da görülen kamu davasında hazırlanan termik santral karşıtı bir video yüzünden 5 kişinin kamu haklarından mahrum bırakılmaları talebiyle yargılanmaları sona erdi. Davanın usul yönünden yasaya aykırı açıldığı anlaşıldığından ‘durdurulmasına’ karar verildi.

YALOVADA ÇEVRECİLERE AÇILAN KAMU DAVASI DÜŞTÜ

Yalova Çevre Platformu YAÇEP gönüllüleri tarafından 2010 yılında hazırlanan ‘Termik Santralsiz Yalova’ videosunun santrali yapan şirketin hisselerine değer kaybettirdiği iddiasıyla Yalova Cumhuriyet Savcılığı tarafından açılan dava, bugün görülen 2.celsede düştü.

SPK’DAN GELEN CEVAP BELİRLEYİCİ OLDU

Yalova 1.Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Kemal Aydın, Sermaye Piyasası Kurumu SPK’dan gelen bilgiler doğrultusunda usul eksikliğinden davanın durdurulmasına karar verdi. SPK’dan gelen yazıda, ancak kurul tarafından böyle bir başvuru yapılması durumunda savcılığın dava açabileceği, aksi durumda açılan kamu davasının dayanaksız olduğuna yer verildi. Mahkeme durduruldu ve dosyanın savcılığa iadesine, itiraz yolu açık olmak üzere karar verildi.

“YALOVA’DA YAŞAYAN İNSANLARI BİLGİLENDİRMEK AMAÇLI”

Yargılanan çevrecilerin Avukatlarından Semahat Öçal, SPK’nın mahkemeye ulaşan yazısına göre Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan yazılı bir başvuru olmadığını, bu nedenle davanın usul eksikliği nedeniyle reddedilmesi gerektiğini düşündüğünü ifade ederek, “Eğer yaptığımız yayın hisse senedinin artmasına etki etmiş ise bundan da tarafımıza pay verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Avukat Öçal, 2010/198 nolu İstanbul’da devam eden aynı termik santral videosu ile ilgili Aksa tarafından açılan davada sunulan bilirkişi raporunda da YAÇEP üyeleri tarafından yayınlanan yazıların, Yalova bölgesinde yaşayan insanları bilgilendirmek amacıyla yapılan yayın olduğu ve hukuka aykırılık bulunmadığının bildirildiği yönünde görüş belirtildiğini kaydetti. Öçal, o davayla ilgili raporu da mahkemeye sundu. Avukat Ayşe Aydemir de ek bir dosyayı, dava dosyasında bulunması açısından mahkeme heyetine sundu.

DAVANIN KONUSU NEYDİ?

YAÇEP’in eski sözcüsü ve TEMA’nın eski il temsilcisi Feride Uyar’ın, YAÇEP Facebook sayfasının eski yöneticilerinden olan Ceren M.Uçak’ın, Yalovamiz.com internet portalı sahipleri Alper Rodoplu, Kıvanç Rodoplu’nun ve YAÇEP Sözcüsü Özlem Akyüz Bayrı’nın yargılandığı davada, savcılık yargılanan isimlerin sermaye piyasası kanununa muhalefetten TCK 53’üncü maddeden cezalandırılmalarını talep etmiş, Hakim Aydın da SPK’dan Aksa Akrilik Kimya AŞ hisselerinin düşüp düşmediğinin tespitini istemişti.

Ünlü sanatçılar Azra Akın, Şenay Gürler, Kerem Alışık ve Ateşböceği Ercan’ın, ‘Yalova’da termik santrale hayır’ dediği görüntülerin ve termik santrallerle ilgili görüntülerin bulunduğu video, mayıs 2010’da birkaç gün yayında kaldıktan sonra, Aksa Akrilik Kimya AŞ’nin şikayeti üzerine kaldırılmış, videonun yayınına ihtiyati tedbir kararı getirilmişti. Bu davada yargılanan 5 kişiden 4’ü hakkında Aksa Akrilik tarafından açılan dava ise halen İstanbul’da sürüyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki feldspat ocağı projesinin yürütmesi durduruldu

Bayramiç-Yanıklar Köyü'nde açılmak istenen feldspat ocağına verilen 'ÇED Gereksiz' kararı yargıdan döndü. Gerekçe, ÇED kararı hukuksuz ve uygulanması telafisi güç sonuçlar doğurur.

KIYIDA’dan kıyıların kiralanmasına karşı mücadele çağrısı

Kıyıda Hareketleri Ağı, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri, kıyıların özel şirketlerce işgaline karşı Anayasa hatırlatması: Kıyılar hepimizin, kiralayamazsınız!

Marmara Gölü’nü tarım alanına çeviren protokol iptal edildi, sıra restorasyonda

Çevre örgütleri ve bölge halkının açtığı dava sonucunda kurutulan Marmara Gölü'nü tarım alanına çeviren protokol ve sınır revizyonu iptal edildi.

EN ÇOK OKUNANLAR