Manşet

8 Mart’ta kadınlar Türkiye’nin dört bir yanında sokaktaydı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü‘nde Türkiye‘nin onlarca ilinde kadınlar ve LGBTİ+lar taleplerini dile getirmek için sokağa çıktı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Diyarbakır ve pek çok ilde kadınlar polisin engellemelerine rağmen alanları terk etmedi.

İstanbul’da 20. Feminist Gece Yürüyüşü polisin yoğun ablukası ve biber gazı saldırısı altında Cihangir’de gerçekleşirken, Ankara’da 19.30’da Madenci Anıtı’nda toplaşmak isteyen kadınların anıtta buluşması engellenince kalabalık, Sakarya Caddesi‘ne geçti.

Belediye binasının bulunduğu meydanı dolduran binlerce kişi 8 Mart’ı sloganlar ve şarkılarla kutladı.

İzmir’de Feminist Gece Yürüyüşü için Kıbrıs Şehitleri Caddesi‘nde toplanan kadınlar, polis saldırısının ardından barikatı aşarak sloganlarla yürüdü.

Okunan basın açıklamasında “Hiçbirimiz kendini güvende hissetmiyoruz. Şüpheli kadın cinayetleri aydınlatılmıyor. LGBTİQ+’lar her gün bizzat iktidar tarafından gerici saldırılarla hedef haline getiriliyor” denildi.

Antalya’da Attalos Heykeli önünde saat 18.00 de basın açıklaması yapan kadın örgütleri, 19.00 da Cumhuriyet Meydanı‘na yürümek istedi. Yürüyüşe izin vermeyen polis  biber gazıyla saldırdı ve  39 kişi gözaltına alındı.

Adana’da 8 Mart için 5 Ocak Meydanı’nda toplanan kadınların Atatürk Parkı’na yürümesine izin vermeyen polis, eylemcilere saldırdı.

Kadınlar “Eşit, özgür ve şiddetsiz bir dünyayı kadınlar kuracak” pankartı taşıdı.

Diyarbakır’da Amed Kadın Platformu (DAKAP) çağrısıyla İstasyon Meydanı‘nda bir araya gelen kadınlar, polislerin detaylı aramasına izin vermek istemedi.  Durumu protesto ederek miting alanına yürüyen binlerce  kadın, Aysel Tuğluk‘un hafızası hafızamızdır” dedi.

Fotoğraf: Sertaç Kayar

Dersim‘de Dersim Kadın Platformu‘nun organize ettiği mitingde 8 Mart coşkuyla kutlandı.

Sanat Sokağı‘nda toplanıp Seyit Rıza Meydanı‘na yürüyen kadınlar  halaylar çekti, ‘savaşa hayır’ dedi.

Van’da Tevgara Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından Musa Anter Parkı’nda düzenlenen mitinge kadınlar yöresel kıyafetleriyle katıldı. Farklı dört noktada polis arama yaparken, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan kalabalığı Kürtçe selamladı.