BM’nin gündemi Mali

BM Güvenlik Konseyi, Fransa’nın operasyon düzenlediği Mali’deki gelişmeleri ele almak üzere bugün olağanüstü toplanıyor. Fransa’nın girişimine AB ülkeleri ve ABD destek veriyor.

Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi’ndeki büyükelçisi, 15 Konsey üyesinin Mali’deki gelişmelerle ilgili bilgilendirileceğini açıkladı.

Mali’deki radikal dinci güçlere karşı cuma günü operasyon düzenlemeye başlayan Fransız ordusu, Mali hükümetine bağlı birliklere destek vermek üzere ülkeye savaş uçaklarıyla 400 asker göndermişti.

Yeni uçaklar yolda

Mali ordusuyla birlikte İslamcı isyancılara karşı operasyon düzenleyen Fransa’nın Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, hava operasyonlarının devam edeceğini belirterek Mali’ye yeni savaş uçakları gönderileceğini duyurdu.

Operasyonun gerekliliğini savunan Fransız Bakan, “Eğer hiç kimse müdahale etmeseydi, başkent Bamako iki ya da üç gün içinde düşebilirdi” dedi. “Rafale” tipi savaş uçaklarının yola çıktığını belirten Le Drian, Fransız birliklerinin hava operasyonlarına aralıksız devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Operasyona destek

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Birliği’nin de Mali’ye 3 bin 300 asker göndermeye hazırlanıyor. Fildişi Sahili ile birlikte Burkina Faso, Nijer ve Senegal’in Mali’ye asker gönderecek ülkeler arasında olduğu belirtiliyor.

Batı ülkeleri de Fransa’nın başlattığı operasyona destek veriyor. ABD ve İngiltere, Fransa’ya askerî destek sözü verirken, Avrupa Birliği’nin de Mali askerlerinin hazırlıklarına yardımcı olmak üzere 200 kadar askerî danışman göndermeyi planladığı kaydedildi.

Militanlar ilerliyor

Fransa’nın askeri müdahalede bulunduğu Mali’de İslamcı militanlar, hükümet kontrolündeki bir kenti daha ele geçirdi.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, başkent Bamako’nun 400 km. kuzeyindeki Diabaly kentinin Pazartesi günü düşürüldüğünü açıkladı.

Fransa Hava Kuvvetleri, doğudaki Gao kenti civarını da bombardımana tuttu.

Mali’nin kuzeyindeki militanlar ise, “Afrika ve Fransa topraklarında intikam alacaklarını” duyurdu.

Kuzey Afrika’da faaliyet gösteren ve El Kaide’nin bir kolu olan Batı Afrika Tevhid ve Cihad Hareketi’nin (Mujao) liderlerinden Ebu Dardar, “Fransa, İslam’a saldırıya geçti. Biz de Fransa’nın kalbinde saldırı düzenleyeceğiz.” dedi.

Telefonla Fransız Haber Ajansı AFP’ye açıklamalarda bulunan Dardar, nereyi hedef alacakları sorulduğunda, “Her yer. Bamako, Afrika, Avrupa” diye yanıtladı.

(DW, BBCTürkçe)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi