350.org Hareketi, Mayıs 2016’da başlayacak olan küresel eylemleri duyurmak için bugün (10 Aralık Perşembe) Paris’te İklim Zirvesinde bir basın toplantısı gerçekleştirdi. 350.org’un kampanyasının kapsamında Türkiye de var.
Dünya’nın dört bir yanından iklim adaleti konusunda çalışmalar yürüten sosyal hareketlerin katılımıyla 2016 Mayıs’ında fosil yakıtları yer altında tutmak ve %100 yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmak için şiddetsiz eylemler yapılacağının açıklandığı basın toplantısında, 350.org Küresel Yöneticisi Payal Parekh ve Greenpeace Uluslararası Direktörü Kumi Naidoo ile beraber Türkiye’den Ekoloji Kolektifi üyesi Cem Gündoğan, medya ve kamuoyu ile görüşlerini paylaştı. Basın toplantısına aynı zamanda Nijerya’dan Nnimo Bassey ve Filipinler’den Lidy Nacpil de katıldı.
Türkiye dahil birçok ülkede Mayıs’ta arasında kömür ve termik santral karşıtı doğrudan barışçıl eylemler yapacaklarını ifade eden 350.org’dan Payal Parekh, “Dünyanın dört bir yanından insanlar bir araya gelerek 2016’da fosil yakıt endüstrisinin peşini bırakmayacak. İlk eylemimiz de 12 Aralık’ta burada, Paris’te olacak.” dedi.
Greenpeace’den Kumi Naidoo ise, gelecek yıllardan itibaren, eylemliliklerini stratejik olarak planlayacaklarını, Sadece karbon emisyonlarına sebep olan fosil yakıt şirketlerini değil bu şirketlerin doğayı kirletmesinde sorumluluğu olan karar vericileri de hedef alacaklarını belirterek ekledi, “Liderler, önümüzdeki birkaç saatte olabilecek en iddialı anlaşmayı yapmalarını istediğimizi anlamalılar. Fakat Paris’ten ne çıkarsa çıksın fark etmez, herkes için temiz, adil ve sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji odaklı gelecek mücadelemiz başladı ve bu mücadele durdurulamaz.”
Türkiye’den Ekoloji Kolektifi adına toplantıya katılan Cem Gündoğan, ise şöyle konuştu;
“İklim sorununun, toplumumuzda, ekonomimizde ve dünyamızda yapmamız gereken sistematik dönüşümden başka çözümü olamaz.
Yetmişten fazla kömür santrali planı ile Türkiye, dünyada en çok kömür santrali yapmayı amaçlayan dördüncü ülke. Emisyonlarımızın yaklaşık yüzde 33’ünden de kömür sorumlu.
Kömür sadece iklim değişikliğini tetiklemiyor, aynı zamanda yereldeki iklim adaleti mücadelelerinin de önüne engeller çıkarıyor. Kamu sağlığına zarar veriyor, kamu bütçesini sömürüyor ve geleceğimizi yüksek karbonlu ekonomiye bağımlı hale getiriyor.
Bizler bu politikalara karşı çıkıyoruz, yerel hareketler bu politikalara karşı çıkıyor. Örneğin bu sabah Balıkesir’de yerel hareketler yeni planlanan bir termik santral projesine karşı protesto düzenliyor.
Kömüre dayalı geleceği reddediyoruz, biz iklim kaosunu değil yaşamı seçiyoruz.”
Basın Toplantısını İzlemek için:
Yarım saat süren basın toplantısını tamamını bu link üzerinden izlemek mümkün.
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…