Türkiye‘nin birçok yerinde ekolojik yakıma ve iklim krizinin etkilerine karşı mücadele eden ekoloji örgütleri, Kastamonu’nun Hanönü ilçesindeki faaliyet gösteren bir madencilik şirketinin yol açtığı çevresel kirliliğe dikkati çekerek kolektif direniş çağrısı yaptı.
Yapılan bir ortak açıklamada 33 ekoloji örgütü İlbak Holding Akfen Holding ve İzbir ortaklığına ait Acacia Madencilik tarafından işletilen madenin atıklarının ilçe merkezinden geçen kanal suyuna karıştığını belirtti.
Örgütler, “Şirket, Kızılırmak havzasını besleyen Gökırmak Nehrini de kimyasal atıklarıyla zehirlemektedir. Fay hattının üzerinde ve iki okulun hemen yanında yer alan 5 milyon tonluk atık barajındaki kayma tehlikesi ise halk sağlığını tehdit etmekte ve afet güvenliği açısından büyük zaaf oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
Açıklamada Hanönü ilçesinin adeta bir şantiyeye dönüştürüldüğü belirtilerek mevcutta 1900 hektarlık alanda çalışma yapan şirketin yeni sahalarla bölgeyi tamamen yok etme planları kurduğu ve içinde onlarca köyün bulunduğu ve endemik türlerin yaşadığı 8000 hektarlık araziyi daha yok etmek üzere olduğu aktarıldı.
Ekoloji örgütleri şunları kaydetti:
“Acacia Maden Şirketi; valiliği, kaymakamlığı, belediyeyi kontrolü altına almıştır. Basına da yansıdığı gibi; yasadışı biçimde deşarj edilen kimyasalları belgeleyen Mehmet Soysal uzun zamandır taciz ve tehditlerle yıldırılmaya çalışılırken, 6 Eylül ve 4 Ekim tarihlerinde de ‘madene karşı şikayetini geri çek’ tehditleriyle fiziksel saldırılara uğramıştır. Tehditler savurarak, pusu kurup saldırarak can güvenliğini ortadan kaldıran, çeteci, mafyacı zihniyet, şiddet sopasını kullanarak baskı ve korkutma politikasıyla Hanönü’nde doğayı korumak adına yapılan dernekleşme çalışmalarının da önünü kesmeyi hedeflemekte.”
Açıklamada ayrıca madencilik şirketinin bu tür durumların duyulmaması için haberlere erişim engelli getirttiği belirtilerek ilçeyi adeta işgal ettiği aktarıldı.
Ekoloji savunucuları, ülke genelinde yaygınlaşan bu tutumdaki şirketlere karşı kolektif direniş göstermenin gerekli olduğunu vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:
“İş sahası açtıklarını, bölgeyi kalkındırdıklarını iddia edenler, insan ve çevre katliamı yapmaktan çekinmeyenler bu ülkeyi hızla uçuruma sürüklemektedirler. Hanönü özelinde olan bu şiddet ve kırım fırtınasının ülkenin her yerine yayılmasına uğraşan bu çetelere karşı kolektif bir direniş göstermek zorundayız. Havasına, suyuna, toprağına sahip çıkan ekoloji hareketleri olarak şirketin faaliyetlerinin durdurulmasını, maden şirketine karşı mücadele eden dostlarımızın can güvenliğinin sağlanmasını ve Hanönü’nde yaşamın yeniden var edilmesini, Gökırmak ve Kızılırmak’ın korunmasını istiyoruz.”
Ortak açıklamaya imza atan kurumlar arasında şunlar yer alıyor:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…