Kategoriler: KentManşet

2021 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama ödülleri sahiplerini buldu

Yazar:
Yeşil Gazete

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin bu yıl 12’ncisini düzenlediği Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması’nın ödülleri sahiplerini buldu.

Kadıköy Belediyesi’nin başlattığı Atıksız Yaşam Hareketi’nin bir parçası olarak geçtiğimiz yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde açılan Atıksız Dükkan, 2021 yılı Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama ödülüne layık görüldü.

Doğal ve atıksız ürünler

Dükkanda tek kullanımlık ürünler yerine uzun ömürlü, sürdürülebilir ve ekolojik ürünlere erişim imkanı sunan; tüketiciyle yerel ürün ve üreticiyi buluşturan Dükkan’da ürünler cam kavanoz, bez torba veya evden getirilen kaplara konularak tüketicisine sunuluyor.

Toprağa, havaya, suya sahip çıkmak; yerel tohumlardan sürdürülebilir, sağlıklı gıdaları mevsiminde temin etmek amacıyla açılan Dükkan’da sadece gıda değil, zehirli kimyasallardan uzak olan, doğal ham maddeden üretilen temizlik ürünleri de yer alıyor.

32 belediye başvurdu

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin düzenlediği Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması’na bu yıl 32 üye belediye 84 proje ile başvurdu. Sosyal Sorumluluk, Şehir Planlama, Sağlıklı Yaşam ve Sağlıklı Çevre kategorilerinde düzenlenen yarışmanın jüri başkanlığını Prof. Dr. Ruşen Keleş, üyeliklerini de Prof. Dr. Handan Türkoğlu, Prof. Dr. Cengiz Türe, Prof. Dr. Gül Sayan Atanur, Doç. Dr. Emel İrgül, Doç. Dr. İnci Parlaktuna ve Murat Ar yaptı.

Çankaya Belediyesi’ne iki ödül

Çankaya Belediyesi, Sağlıklı Gelecek Çocuklarla Gelecek projesiyle ‘Sağlıklı Yaşam’ kategorisinde birincilik ödülü aldı. Tohumum Askıda projesiyle de Sosyal Sorumluluk başlığında jüri özel ödülüne layık görüldü.

Sağlıklı Gelecek Çocuklarla Gelecek projesi, çocukluk çağı obezitesinin önlemesi amacıyla Çankaya’nın 12 kreşinde yürütüldü. Pandemi döneminde çocuklarda ortaya çıkan hareketsizlik ve kilo artışı nedeniyle geliştirilen projede, spor ve sağlıklı beslenme ile çocukluk çağı obezitesinin önüne geçmek hedefleniyor. Açık havada oyunlarla ve ailelerin de katıldığı çevrimiçi eğitimlerle çocuklara sağlıklı beslenme ve büyüme bilinci kazandırılıyor.

Tohumum Askıda projesi de, erken çocukluk döneminde iklim değişikliği hakkında farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Çankaya’nın kreşlerinde ekolojik okur- yazarlık, sıfır atık ve toprak ana başlıklı atölye çalışmaları ile kompost eğitimleri alan minikler, toprakla buluşmanın heyecanını yaşadı. Çocuklar, takas yöntemi ile meyve tohumları ve fideleri de bahçelerine diktiler.

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024