Almanya o kadar hızlı veri üretiyor ki nasıl yetişeceğimizi şaşırıyoruz. Daha yılı yeni bitirdik, iki gün içinde 2017 yılının enerji üretim ve tüketim rakamlarını paylaştılar. Bu kadar hızlı bir bilgilendirme olunca bizim de elimiz ayağımıza dolandı. Gerçi ülkemizde de Kasım sonuna ait bilgiler var ama Aralık sonu dediğinizde bu kadar hızlı bir sonuç beklemek de zaten fazla iyimserlik olur. Ama madem açıklandı, biz de biraz tahlil yapalım dedik.
Yukarıda gördüğünüz grafikte Almanya’nın 2017 yılında enerji üretiminde yararlandığı kaynakları görüyorsunuz. Toplam üretim neredeyse 550 TWh (2016 648 TWh). Almanya’da iki önemli değişiklik var, birisi enerji üretiminin düşmesi, diğeri de yenilenebilir kaynaklarda büyük bir sıçrama yaratılmasıdır. Enerji üretimindeki azalma tamamen enerji verimliliği ile ilgili ve bence onu ayrı bir yazıda ayrıntılı olarak değerlendirmek gereklidir. Fakat yenilenebilir kaynak kullanımındaki artış ve fosil ve nükleerdeki düşüşü yine aşağıdaki grafikte birim başına da görebiliyoruz. 2016’da yenilenebilir enerji kaynağı kullanımı %29,5 iken bu rakam 2017’de %38,5’e çıkmış durumda.
En büyük gelişme ise rüzgar enerjisi kullanımında. Bu gelişme özellikle kuzey bölgelerde deniz üstüne yeni yerleştirilen off shore santraller ile sağlandı. Rüzgar enerjisi yatırımlarını, güneş enerjisi yatırımları takip ediyor. Güneş enerjisinden enerji üretimi %2,3 artarak 38,4 TWh’e kadar çıkmış durumda. Artış hızı düşük görünmesinin sebebi tabii ki bireysel üretimin küçük ölçeklerde olmasıdır. Büyük yatırımcılar daha az kaybın olduğu deniz üstü off shore yatırımlara kaymaktadır. Bireysel veya kooperatif bazlı elektrik üretimi için özellikle çatı tipli güneş kullanılması büyük üretim kapasitelerini yaratamamaktadır. Aynı artışlara diğer yenilenebilir enerji kaynaklarında da tanık olabiliyoruz. Fakat geleneksel olan fosil ve nükleer üretiminde büyük düşüşler gözlenmektedir. Nükleerdeki üretim kaybı neredeyse %10’dur. Bunun tek açıklaması vardır: Almanya taahüt ettiği gibi nükleer ve kömür yatırımlarından çıkıyor. Bu süreç önümüzdeki yıllarda daha da hızlı olacak.
Alman vatandaşları ise yenilenebilir enerjiye geçişe nasıl bakıyorlar dersek, partilere göre yapılan ayrım 3. grafikte ayrıntılı gösterilmiş. Belki bize şaşırtıcı gelecek ama Alman vatandaşları hangi partiye oy verirse versin, yenilenebilir enerjiye geçişi çok büyük oranda destekliyor. En düşük destek aşırı sağ AFD partisinde olsa bile bu partinin taraftarları %90 oranında yenilenebilir enerjiyi destekliyorlar.
Bu sevindirici tabloların Türkiye’de de hayata geçmesini için çalışmamız gerekiyor.
Oral Kaya
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…